
Suudi Arabistan, İsrail güvenlik kabinesinin, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini "koordine etmek" amacıyla Savunma Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim kurulması kararını kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yapılan yazılı açıklamada, bu özel birimin kurulmasının Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorla göç ettirilmesini hedef aldığını belirtti.
Açıklamada, "Batı Şeria’daki 13 yasa dışı yerleşim biriminin meşrulaştırılması" yönündeki adımlar da kınandı. Suudi Arabistan, bu tür uygulamaların uluslararası hukuka ve uluslararası insani hukuka aykırı olduğunu belirterek kesin bir şekilde reddetti.
Riyad, kalıcı ve adil bir barışın sağlanabilmesi için Filistin halkının meşru haklarının elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu hakların, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasıyla mümkün olacağı ifade edildi.
İsrail Savunma Bakanlığı, 22 Mart gecesinde yapılan güvenlik kabinesi toplantısında, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin sürgününe yönelik yeni birim kurulması kararının onaylandığını duyurdu. Bu yeni müdürlüğün, Filistinlilerin Gazze'den sürgünü için kara, deniz ve hava yoluyla geçişlerin koordinesini sağlamak üzere çalışacağı öne sürüldü.
Ayrıca, Tel Aviv yönetiminin, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden etme planını hayata geçirmek için tüm imkanlarını seferber ettiği belirtiliyor. Trump, 4 Şubat’ta Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'yi devralacaklarını" ve Filistinlilerin komşu ülkelere göç etmesinin daha iyi olacağını ifade etmişti.