Suriye Özgür Ordusu'nun Tedmur'daki İlerlemesi
ABD destekli Suriye Özgür Ordusu, Suriye'nin Humus ilinin doğu kırsalında yer alan Tedmur (Palmira) ilçesinin güneyinde Beşşar Esed rejimi güçleriyle çatışıyor. Yerel kaynaklara göre, muhalif grup, Irak-Suriye-Ürdün üçgeninde bulunan Suriye topraklarındaki Tenef bölgesinde ABD desteğiyle etkin bir varlık gösteriyor.
Humus'un doğu kırsalında rejim güçlerine karşı kaydedilen ilerlemeler, Suriye Özgür Ordusu'nun, bu stratejik bölgede önemli bir direniş gösterdiğini ortaya koyuyor. ABD, bu operasyonlarda muhalif gruba lojistik destek sağlamaktadır.
Suriye Özgür Ordusu, halk hareketleri sonucunda kurulan ve son dönemde Suriye Milli Ordusu adını alan Özgür Suriye Ordusundan (ÖSO) farklı bir yapı olarak faaliyet göstermektedir.
Son Gelişmeler
27 Kasım 2023'te, Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında Esed rejimi güçleri ile rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışmalar başlamıştı. 30 Kasım'da, rejim karşıtı gruplar Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden almayı başardı ve aynı gün İdlib genelinde hakimiyet sağladı. 5 Aralık'ta ise Hama kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi.
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik konumda bulunan Humus ilinin bazı yerleşimlerine yönelik ilerleme kaydediyor. Ayrıca, Suriye Milli Ordusu, Halep kırsalında 1 Aralık'ta PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu ile Tel Rıfat ilçe merkezini terörden kurtardı.