
Suriye Kadın İşleri Ofisi Başkanı Ayşe el-Dibs, yerinden edilmiş gençler ve kız çocukları için sosyal koruma mekanizmalarının güçlendirilmesinin toplumsal kalkınmanın temeli olduğuna dikkat çekti. Dibs, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından düzenlenen etkinlikte, Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonunun 69'uncu Oturumu (CSW69) kapsamında bir videolu mesaj iletti.
Etkinlik, savaş ve göçten etkilenen kız çocukları ve gençlerin sosyal koruma mekanizmalarına erişiminin artırılması gerekliliğini gündeme getirdi. Dibs, özellikle yerinden edilmiş Suriyeli gençler ve kız çocukları için atılması gereken adımları vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: "Bugün burada bulunmamız Suriye halkının sesi olma sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlatıyor. Yerinden edilmiş gençler ve kız çocukları için sosyal koruma mekanizmalarını güçlendirmek yalnızca insani bir zorunluluk değil, aynı zamanda toplumsal kalkınmanın da temelidir."
Etkinlikte, ICYF Genel Direktörü Rasul Omarov da bir konuşma yaptı ve gençlerin ve kadınların toplumsal koruma sistemlerine erişiminin küresel bir gereklilik olduğunu belirtti. Omarov, "Dünya, benzeri görülmemiş insani krizlerle mücadele ederken, 120 milyondan fazla insan zorla yerinden edilmiştir. Bu kişilerin en büyük yükünü kadınlar ve genç kızlar taşımaktadır. Yerinden edilmek, yalnızca evsiz kalmak değil, güvenlikten, eğitimden ve fırsatlardan da mahrum kalmak anlamına gelir. Geleneksel insani yardımlar kritik bir rol oynasa da uzun vadeli bir çözüm değildir. Bu nedenle sürdürülebilir ve yenilikçi finansman modellerine yönelmeliyiz," dedi.