Sudan'ın Zorlu Süreci
Sudan, iç savaş, sel ve salgın hastalıklarla mücadele ederken uluslararası toplumdan acil yardımlar bekliyor. Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Darfur Acil Durum Koordinatörü Tuna Türkmen, bu durumun ciddi bir insani krize dönüştüğünü vurguladı.
Yardım Çağrısı
Tuna Türkmen, Nisan 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar ve giderek artan insani krizle ilgili olarak uluslararası yardım kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletler'in (BM) acilen harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle Darfur eyaletinde yaşanan hava saldırıları ve kuşatmalar, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük zorluklar yaşanmasına neden oluyor.
Yerinden Edilen İnsanlar
BM verilerine göre, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 11 milyona yakın insan yerinden edilmiş durumda. Bu kişilerin 2 milyonu komşu ülkelere mülteci olarak gitti, geri kalan kısmı ise ülke içinde zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor.
Doğal Afet ve Sağlık Sorunları
Sudan'daki insani yardım çabaları, 1980'lerden bu yana yaşanan sel felaketiyle daha da zorlaştı. Türkmen, bulunduğu bölgede beklenen yardımların BM ve diğer kuruluşlarca ulaştırılamadığını, bunun arkasında güvenlik riskleri ve bürokratik engellerin bulunduğunu açıkladı.
Acil Durum: Kolera ve Yetersiz Beslenme
Güney Darfur'da mobil sağlık noktaları kurarak sıtma salgınıyla mücadele ettiklerini belirten Türkmen, ülkede 9 eyalette de kolera salgını yaşandığını ve bu duruma karşı önlemler aldıklarını dile getirdi. Ayrıca, çocukların yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve bu durumun acil çözüm beklediğini aktardı.
TÜRKİYE'DEN UMUT
Türkmen, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) yaptığı Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hala hizmet vermekte olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın bu hastaneyi çalışır durumda tutma çabasını takdir ettiğini söyledi. Bu hastane, tüm olumsuz koşullara rağmen insanların sağlık ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyor.