Stockholm'de göstericiler İsrail'in Gazze operasyonlarını 'soykırım' olarak protesto etti

Odenplan'da toplanan yüzlerce kişi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'soykırım' olarak nitelendirip silah ambargosu ve boykot çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 20.09.2025 20:41
Güncelleme Tarihi: 20.09.2025 20:41

Stockholm'de göstericiler İsrail'in Gazze operasyonlarını 'soykırım' olarak protesto etti

Stockholm'de göstericiler İsrail'in Gazze operasyonlarını 'soykırım' olarak protesto etti

Odenplan'da düzenlenen gösteride silah ambargosu ve boykot talepleri öne çıktı

Stockholm'de Odenplan Meydanı'nda çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce gösterici, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü operasyonları “soykırım” olarak nitelendirerek sona erdirilmesini talep etti.

Göstericiler, İsrail'e silah ambargosu uygulanması, İsrailli şirketlerin boykot edilmesi ve İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesi yönünde çağrılar yaptı. Protestoda atılan sloganlar arasında “Bu bir savaş değil, soykırım”, “Özgür Filistin”, “Katil İsrail” ve “Direniş, özgürlük, adalet ve yeniden yapılanma” yer aldı; katılımcılar ayrıca “Soykırımı durdurun” mesajı verdi.

Gösteriye destek veren İsveç'in en büyük gazetesi Aftonbladet'in köşe yazarı Jan Guillou, AA muhabirine yaptığı açıklamada İsrail'in Filistinlilere soykırım yaptığını belirtti.

Guillou, Filistin'i destekleyenlerin oranının arttığını vurgulayarak, “Burada toplandık çünkü gerçeği dile getirmek zorundayız. Filistin’de yaşanan şey bir soykırımdır. Bunu herkes görebiliyor. İsveç'te çok az kişi bunu kabul etmeye cesaret ediyor. Soykırımı açıkça kabul etmeleri için hükümetimizi zorlamalıyız.” dedi.

Guillou, dünya kamuoyunun Filistin konusunda bölündüğünü aktararak şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünya sessiz değil ama bölünmüş durumda. Amerika, İsrail’in yanında. İsveç de bugün İsrail’in gelecekteki müttefiki olma yolunda ilerliyor. Ama Norveç, İrlanda ve özellikle Türkiye bu olanlara gözlerini kapatmıyor ve Filistin'i destekliyor. Dünya ikiye ayrılmış durumda. İsrail Başbakanı (Binyamin) Netanyahu uluslararası kamuoyunda çok şey kaybetti. Bütün köprülerini yıktı. Yine de durdurulamazmış gibi davranıyor. Çünkü kafasında tek bir hedef var: Siyonist hayali gerçekleştirmek. Filistin'i yok etmek.”

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı