Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Steve Jobs'ın viral olan 'bira yöntemi' nedir?

Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın mülakatlarında uyguladığı bira testi nedir?

Yayın Tarihi: 26.02.2024 10:20
Güncelleme Tarihi: 26.02.2024 10:20

Steve Jobs'ın viral olan 'bira yöntemi' nedir?

Apple kurucusu Steve Jobs’ın bira yöntemi, sosyal medyada viral oldu! İnsanlardan dürüst cevap almak için “bira testi” mülakatı uyguladığı öğrenildi. Peki nedir bu bira testi? 

Ölmeden önce Apple firmasında çalışacak olan yeni kişilerle mülakat yapan Steve Jobs, öğrenilenlere göre bu mülakatlarda bira yöntemi uyguladı. Mülakata giren adayların gerginliğini almak için uyguladığı bu yöntem, aynı zamanda Steve Jobs’ın dürüst cevaplar almasına da imkan sağladı. Birçok kurucu ya da işe alım uzmanı gibi adayları soru yağmuruna tutmayan Steve Jobs’ın onlarla bira içmeyi tercih ettiği öğrenildi. Böylelikle Jobs, ezberlenmiş cevapları da ortadan kaldırarak potansiyel çalışanların önünü açmış oldu. 

Mülakata aldığı adaylarla yürüyüşe de çıkan Jobs, direkt işle ilgili sorular sormak yerine “geçen yaz neler yaptınız” benzeri sorular sorarak muhabbet etti. Yani kısaca doğru ya da yanlış cevaplar aramayan Jobs, adayı daha iyi tanıma yönünde sorular soruyordu. 

Doğru ya da yanlış cevaplar aramayan Jobs, sadece adayı daha iyi tanımaya çalışıyordu. Jobs’ın sözlerine göre bu yöntem “as kadro oyuncularını” bulmak adına uyguladığı bir yöntemdi. Ayrıca, alınan bilgilere göre bu mülakat yöntemiyle takıma alınan çalışanların birbirleriyle çok daha keyifli bir şekilde çalıştığı da vurgulanmıştı.