Starmer ve Trump Chequers'ta bir araya geldi
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump ile İngiltere'nin Aylesbury kentindeki Başbakanlık çalışma ofisi Chequers'ta düzenlenen ortak basın toplantısında Gazze, savunma ve göç konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gazze ve barış planı
Starmer, Gazze'deki insani durumla ilgili net bir tavır sergileyerek, "Gazze'deki durum tolere edilemez olduğundan, barış ve bir yol haritasına ihtiyaç olduğu konusunda kesinlikle hemfikiriz" dedi. Starmer, bunun üzerinde ekiplerin yoğun şekilde çalıştığı bir barış planının parçası olduğunu vurguladı.
Toplantıda Starmer, Orta Doğu'ya yönelik yaklaşımı şu ifadelerle özetledi: "Orta Doğu'daki insani felaketi sona erdirmek, yardımları ulaştırmak, rehineleri serbest bırakmak ve nihayetinde İsrail’i ve bölgeyi İsrailliler ile Filistinlilere barış ve güvenlik sağlayabilecek kapsamlı bir plana geri döndürmek için birlikte çalışıyoruz."
Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili soruya Starmer, görüşmede bu konunun da ele alındığını, ekiplerin tanıma meselesini değerlendirip bu adımın genel paketin bir parçası olabileceğini belirtti: "Bu, umarız bizi şu anda içinde bulunduğumuz korkunç durumdan ... güvenli ve emniyetli bir İsrail ile yaşayabilir bir Filistin devleti sonucuna ulaştıracak genel paketin bir parçasıdır."
Savunma, teknoloji ve ikili ilişkiler
Starmer, bugün imzalanan teknoloji ortaklığının ötesinde güvenlik ve savunma konularının da ikili ilişkilerin temel taşları olarak ele alındığını söyledi. "Bugün, savunmamızı nasıl güçlendirebileceğimizi, Ukrayna’ya daha fazla nasıl destek sağlayabileceğimizi ve Putin’i kalıcı bir barış anlaşmasına ikna etmek için baskıyı kararlı biçimde nasıl artırabileceğimizi görüştük."
Ukrayna ve Rusya'ya yönelik açıklamalar
Starmer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son dönemdeki saldırılarını anımsatarak, bunun işgalin başından bu yana en büyük saldırılardan biri olduğunu ve NATO hava sahası ihlali gibi eylemlerin Putin'in "gerçek yüzünü" gösterdiğini söyledi. Starmer, Putin'e baskının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı ve son günlerde Kiev'de hedef alınan kurumlara dikkat çekti.
Düzensiz göç ve sınır dışı işlemleri
Düzensiz göçün Avrupa genelinde bir sorun olduğuna dikkat çeken Starmer, insan kaçakçılığıyla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. İngiltere'nin son 14 ayda 35 binden fazla düzensiz göçmeni sınır dışı ettiği ve Fransa ile yapılan anlaşma kapsamında ilk düzensiz göçmenin Fransa'ya sınır dışı edildiği bilgisini paylaştı.
Ziyaret, takvimler ve diğer meseleler
Starmer, İngiltere'nin Trump ziyareti sonrası Filistin Devleti'ni tanıyacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak, tanıma kararının bu ziyaretle bağlantılı olmadığını, temmuz sonu için bir zaman belirttiğini söyledi. Ayrıca, ABD'de Cumhuriyetçi aktivist Charlie Kirk'ün öldürülmesine değinerek, bunun konuşma özgürlüğüne ve demokrasiye inananlar için şok edici olduğunu belirtti.
Starmer toplantıda, geçen yüzyılda olduğu gibi bu yüzyılı da birlikte "şekillendirmek" için hazır olduklarını ifade ederek, teknoloji, savunma ve barış süreçleri bağlamında ABD ile koordinasyonun süreceğini vurguladı.