Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

SpaceX’te şimdi de cinsel taciz depremi!

SpaceX yöneticileri, cinsel taciz konusunda şaka yapmakla ve açıkça konuştukları için işçileri kovmakla suçlanıyor.

Yayın Tarihi: 07.02.2024 16:44
Güncelleme Tarihi: 07.02.2024 16:44

SpaceX’te şimdi de cinsel taciz depremi!

Eski SpaceX çalışanları, şirket yöneticilerini kadınlara karşı ayrımcılık yapmakla suçluyor. Bloomberg'in haberine göre, 7 eski çalışan, SpaceX yöneticilerinin cinsel taciz konusunda şaka yaptığını ve endişelerini dile getiren işçileri kovduğunu söyledi.

Haber kuruluşu tarafından incelenen bir dosyaya göre, eski bir çalışan, erkek iş arkadaşlarından birinin yaptığı işten övgü almasıyla ilgili endişelerini dile getirdikten sonra kendisini "fazla duygusal" olmakla suçlayan ve "daha alçakgönüllü olmasını" öneren bir performans değerlendirmesi aldığını söyledi.

SpaceX, Bloomberg'in sorularına yanıt vermedi ancak işçiler tarafından satın alınan önceki bir davada görevi kötüye kullanmayı reddettiğini yazdı.

Çalışanlar, daha önce ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na yaptıkları şikayette SpaceX'i kendilerini yasa dışı bir şekilde işten çıkarmakla suçlamışlardı. Bloomberg'in haberine göre, SpaceX daha sonra işçilerin tarafını tutması üzerine Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (NLRB) dava açtı.

Bloomberg'in haberine göre, Kaliforniyalı bu işçiler 2022 yılında CEO Elon Musk'ı eleştiren bir açık mektup taslağını dağıtmalarının ardından işten çıkarıldılar. New York Times'ın haberine göre mektupta Musk'ın kamuoyu önündeki davranışlarının sık sık dikkat dağıtıcı ve utanç verici olduğu belirtiliyordu.

spacex

ÇALIŞANLAR CİNSEL TACİZE MARUZ KALDI

Mektupta ayrıca şirketin cinsel tacize karşı sıfır tolerans politikasına uymadığı iddiası da yer alıyordu. The Verge'ün haberine göre, taslak mektupta iddialar tam olarak belirtilmese de, CEO'ya yönelik son iddialar ve CEO'nun durumu kamuoyu önünde küçümsemesinden bahsediliyor.

Musk daha önce de cinsel suiistimal suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Business Insider, Mayıs 2022'de SpaceX'in eski bir uçuş görevlisine Musk'ı kendisine cinsel tacizde bulunmakla suçlamasının ardından 2018'de 250 bin dolar ödediğini bildirdi. Musk, haberin yanlış olduğunu iddia ederek iddiaları reddetti ve X’te haberi eleştirdi.

Aralık 2021'de de eski bir SpaceX mühendisi, şirketin "cinsiyetçilikle dolu" olduğunu iddia eden bir paylaşım yapmıştı. Eski çalışan Ashley Kosak, SpaceX'te çalışırken cinsel tacize maruz kaldığını ve yetkililerin bunu yeterince ciddiye almadığını söylemişti.