Soyuz MS-29 ile bir astronot ve iki kozmonot ISS'ye gönderildi

Soyuz MS-29, Anil Menon, Pyotr Dubrov ve Anna Kikina'yi TSİ 17.47'de Baykonur'dan ISS'ye gönderdi; kenetlenme TSİ 20.56, mürettebat yaklaşık sekiz ay kalacak.

Yayın Tarihi: 14.07.2026 20:15
Güncelleme Tarihi: 14.07.2026 22:34

Soyuz MS-29 ile bir astronot ve iki kozmonot ISS'ye gönderildi

Soyuz MS-29 ile bir astronot ve iki kozmonot ISS'ye gönderildi

fırlatma ve yolculuk

Rusya'ya ait Soyuz MS-29 uzay aracıyla, NASA astronotu Anil Menon ile Rus kozmonotlar Pyotr Dubrov ve Anna Kikina TSİ 17.47'de Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Mürettebat ve Soyuz aracı, fırlatmadan yaklaşık 10 dakika sonra yörüngeye ulaştı ve böylece ISS'ye yaklaşık üç saat sürecek yolculuğa başlamış oldu.

Kenetlenmenin TSİ 20.56'da gerçekleşmesi bekleniyor. Kenetlenmeden kısa süre sonra Soyuz ile ISS arasındaki kapakların açılması ve mürettebatın istasyona geçmesi planlanıyor. Mürettebatın istasyonda yaklaşık sekiz ay kalmaları ve görevlerini tamamladıktan sonra önümüzdeki yıl Nisan ayında dünyaya dönmeleri öngörülüyor.

üst düzey katılım ve diplomatik boyut

Fırlatma, Roskosmos Başkanı Dmitry Bakanov ve NASA Başkanı Jared Isaacman tarafından birlikte takip edildi. Isaacman, 2018'den bu yana Baykonur Uzay Üssü'nü ziyaret eden ilk NASA yöneticisi oldu. Bu ziyaret ve ortak takip, Rusya ile ABD arasındaki üst düzey temasların nadiren gerçekleştiği bir dönemde kayda değer bir gelişme olarak öne çıkıyor; metinde belirtildiği üzere bu tür temaslar, ABD'nin eski Başkanı Joe Biden döneminde engellenmişti.

SOYUZ UZAY ARACI İLE ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU’NA BİR ASTRONOT VE İKİ KOZMONOT...

SOYUZ UZAY ARACI İLE ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU’NA BİR ASTRONOT VE İKİ KOZMONOT GÖNDERİLDİ

Yazar
EDİTÖR

Yusuf Arslan

Ben Yusuf Arslan, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'nin Teknoloji editörüyüm. Tam bir 'geek' olduğumu söyleyebilirim. Yeni çıkan cihazlar, oyunlar, uygulamalar... Hepsini ilk ben denerim. Akıcı ve eğlenceli bir dille teknoloji incelemeleri yazarım.