Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Soykırım davası başladı! İsrail Cuma günü savunma yapacak

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davası başladı.

Yayın Tarihi: 11.01.2024 18:08
Güncelleme Tarihi: 11.01.2024 18:08

Soykırım davası başladı! İsrail Cuma günü savunma yapacak

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’e soykırım iddiasıyla dava açtı. Açılan dava bugün Hollanda Lahey kentinde görülmeye başlarken, TBMM heyeti de davayı takip etmek için dün akşam Lahey’e gitti. Peki davada neler oldu? Dava nasıl sonuçlanacak? İsrail’e soykırım suçlaması kabul görecek mi? 

Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’e dava açtı! 

güney afrika dava

Güney Afrika Cumhuriyeti, 7 Ekim’den bu yana devam eden Gazze ve İsrail arasındaki savaşta Filistin halkının soykırıma uğradığı gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye dava açtı. Açılan dava kapsamında TBMM’den heyet Lohay kentine giderken, İsrail aleyhinde nasıl bir karar alınacağı merak konusu oldu.  

Duruşma Barış Sarayı’nda gerçekleşti! 

Hollanda Lahey’de Barış Sarayı’nda başlayan duruşmanın ilk gününde Güney Afrika, soykırım suçlamasına dair çeşitli savlarını dile getirdi. Öncelikli olarak İsrail’in tüm askeri operasyonlarını askıya alması için ihtiyati tedbir kararı alınmasını istedi. Yüksek Mahkeme önce bu talebi dikkate alırken Güney Afrika, ilk günde sunum yaptı. İsrail’in soykırım eylemlerinden bahseder bunun bir toplu katliam suçu olduğunu kaydetti. 

israil

Toplu mezarların fotoğraflarını gösteren Güney Afrika temsilcisi, çocuk, bebek ve yetişkin olmak üzere tüm Gazzelilerin açlığa mahkum edildiğini vurguladı. Bu yüzden de savaştan çok toplu bir cezalandırma olduğunu söyledi. 

Cuma günü İsrail savunma yapacak! 

Güney Afrika sunumunu bitirirken, Cuma günü de İsrail’in hakkındaki suçlamalara ilişkin savunma yapmasının beklendiği söylendi. Şimdilik İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararının alınıp alınmayacağı belli değil. Böyle bir kararda sürecin nasıl ilerleyeceği de yine belirsizliğini korurken, Cuma günkü İsrail savunmasından sonra kararın tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.