Bist 100
10.268,58 0%
DOLAR
32,26 0,01%
EURO
34,84 -0,03%
ALTIN
2.422,62 0,1%

Solunum yolundan başlıyor, sindirime kadar gidiyor! Tam bir şifa kaynağı bu tohum bakın nelere iyi geliyor

Doğanın bize sunduğu, geleneksel tıpta kullandığımız birçok bitki bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de üzerlik tohumudur. Üzerlik tohumu nedir, nasıl kullanılır ve nasıl faydalar sağlar? Tüm merak edilenler ayrıntılarda...

Yayın Tarihi: 17.02.2024 15:44
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024 15:44

Solunum yolundan başlıyor, sindirime kadar gidiyor! Tam bir şifa kaynağı bu tohum bakın nelere iyi geliyor

Üzerlik tohumu, üzerlik bitkisinin meyvelerinden elde edilen, nazar otu olarak da bilinen bir tohum türüdür. Bu tohum, geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan, sağlık açısından çeşitli faydaları bulunan bir bitkidir. Üzerlik tohumu, antioksidan, anti-enflamatuar, antikanser, antidiyabetik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Peki, üzerlik tohumunun faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? İşte merak edilenler...

ÜZERLİK TOHUMU NEDİR?

Üzerlik tohumu, Asya, Afrika ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişen, Türkiye’de de Orta Anadolu bölgesinde bulunan üzerlik bitkisinden elde edilen bir tohum türüdür. Üzerlik bitkisi, 35 cm kadar uzayan, çok dallı, beyaz çiçekli, otsu bir step bitkisidir. Üzerlik tohumu ise bitkinin basık küre şeklindeki meyvelerinden çıkarılır. 

ÜZERLİK TOHUMU

Üzerlik tohumu, eski inanışlara göre insanları nazardan korumak adına yakılarak dumanı evin içinde gezdirilirdi. Bu yüzden üzerlik bitkisine nazar otu da denir.

ÜZERLİK TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Üzerlik tohumu, sağlık açısından birçok fayda sağlayan bir bitkidir. Üzerlik tohumunun faydaları şöyle sıralanabilir.

* Üst solunum yolu enfeksiyonlarını giderir, burun tıkanıklığını açar, balgamı söktürür.

* Antioksidan özelliği ile grip ve nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır, oluşan hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.

* Adet düzensizliğini giderir, regl ağrılarını hafifletir, hormonları düzenler.

* Saç köklerini güçlendirir, saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur, saç dökülmesini ve kırılmasını önler.

* Depresyon ve stres gibi olumsuz ruh halini azaltır, baş ağrısını dindirir, uyku problemlerini çözer, hafızayı güçlendirir.

ÜZERLİK TOHUMU ÖZELLİKLERİ

* Vücutta oluşan iltihaplanmaları giderir, yaraların iyileşmesini hızlandırır, cilt sağlığını korur, cilt lekelerini azaltır.

* Sindirim sistemi sağlığını korur, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve ishal gibi sorunları giderir, bağırsaklarda oluşan zararlı bakteri, parazit ve kurtları yok eder.

* Kan şekerini dengeler, diyabet hastalığının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur.

* Kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığını korur, kan basıncını dengeler, kanı temizler, kan yapıcı etki gösterir, kansızlığı önler.

* Anti-kanser özelliği ile kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını engeller, kanser tedavisine destek olur.

ÜZERLİK TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Üzerlik tohumu, genellikle çay şeklinde tüketilir. Üzerlik tohumu çayı yapmak için, bir tatlı kaşığı üzerlik tohumunu bir bardak suda 10 dakika kadar kaynatın. Süzün ve ılık olarak için. Günde 1-2 bardak üzerlik tohumu çayı içebilirsiniz.

ÜZERLİK ÇAYI

Üzerlik tohumu çayı, acı bir tada sahiptir. Bu yüzden içerken bal veya limon ekleyebilirsiniz. Üzerlik tohumu çayı, hamile ve emziren kadınlar, çocuklar, mide ve bağırsak ülseri olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca, üzerlik tohumu çayını uzun süreli ve aşırı miktarda kullanmamak gerekir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya ilaç kullanıyorsanız, üzerlik tohumu çayı içmeden önce doktorunuza danışın.

ÜZERLİK TOHUMU HAKKINDA

Üzerlik tohumu, hem lezzetli hem de sağlıklı bir bitki olarak dikkat çekmektedir. Bu bitkiyi bulabileceğiniz yerlerden alarak, sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.