SOLIVEO Projesinin Kapanış Töreni Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi'nde düzenlenen SOLIVEO projesinin kapanış töreninde, sürdürülebilir zeytinyağı üretiminin önemi vurgulandı.

Yayın Tarihi: 06.01.2025 23:03
Güncelleme Tarihi: 06.01.2025 23:09

SOLIVEO Projesinin Kapanış Töreni Gerçekleştirildi

SOLIVEO Projesinin Kapanış Töreni Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın yönettiği SOLIVEO (Citizens for Sustainable Olive Oil Production - Sürdürülebilir Zeytinyağı Üretimi İçin Vatandaşlar) projesinin kapanış töreni, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde yapıldı.

Törenin İçeriği

Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu'ndaki kapanış etkinliği, "Sürdürülebilir Zeytinyağı: Fırsatlar ve Riskler" başlıklı oturumlar ve bir panelle gerçekleştirildi. İlk oturumda SOLIVEO proje ekibi tarafından proje sunumu yapıldı. Prof. Dr. Aysan, projenin sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınma ve kadınların güçlendirilmesi üzerine veri topladığına dikkat çekti.

Zeytin Üretimi ve Sürdürülebilirlik

Aysan, Türkiye'nin zeytinyağı üretiminde dünyada önemli bir konumda olduğunu belirterek, "Hedeflerimiz daha verimli ve katma değeri yüksek bir zeytinyağı üretimi gerçekleştirmek" dedi. Aysan, Türkiye'de 2,9 milyon ton dane zeytin üretildiğini, bunun 2 milyon tonunun yağlık zeytin olduğunu açıkladı.

Çevresel Riskler ve Tarım

Küresel ısınmanın tarım sektöründeki etkilerine değinen Aysan, Türkiye'nin ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, mevcut su tasarrufu yöntemlerinin yetersiz olduğunu vurguladı ve çiftçilere sürdürülebilir tarım eğitimi verdiklerini belirtti.

Toplumsal Katılım ve Sürdürülebilirlik

Doç. Dr. Ümmügülsüm Aysan, projede kamu katılımının artırılmasının sürdürülebilirliğin sağlanmasında kilit rol oynadığını söyledi.

Proje Etkinlikleri ve Sonuçlar

Proje kapsamında, Aydın'da düzenlenen çalıştaylarla çiftçilerin görüşlerini aldıklarını ve elde edilen veriler üzerinden rapor hazırlayacaklarını belirten Merve Taşcıoğulları, eğitimlerin sürdürülebilirlik ve araştırma becerilerine yönelik olduğunu vurguladı.

Zeytin Ekonomisi Üzerine Bilgiler

Panelde, Dr. Zeynep Delen Nircan zeytinin kimyası hakkında bilgi verirken, Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu zeytin üretiminin ekonomik açıdan 26 ülkeye katkı sağladığını belirtti. Tören, katılımcılara yönelik düzenlenen zeytinyağı tadım etkinliği ile sona erdi.

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın...

Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Politikalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan'ın yürütücülüğünü yaptığı SOLIVEO (Citizens for Sustainable Olive Oil Production - Sürdürülebilir Zeytinyağı Üretimi İçin Vatandaşlar) projesinin kapanış töreni, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde düzenlendi.