Sivil diplomasi süreci:
Dünya Etnospor Birliği Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, 2027 İspanya Süper Kupası'nın İstanbul'a gelme sürecini AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları'nın düzenlediği Diplomasi Atölyesi'nde anlattı. Programa AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Yusuf İbiş ve AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Nevzat Yüce de katıldı. Erdoğan, organizasyonun Türkiye'ye kazandırılmasında Dünya Etnospor Birliği aracılığıyla yürütülen sivil diplomasi faaliyetlerinin etkili olduğunu vurguladı.
Görüşmeler ve iş birliği:
Erdoğan, yaklaşık 2-3 ay önce İstanbul'da Suudi Arabistan Genel Eğlence Kurumu Başkanı Turki Al-Sheikh'i ağırladıklarını, Dünya Etnospor Birliği'nin geleneksel sporlar alanındaki çalışmalarını kendisine aktardıklarını söyledi. Al-Sheikh görüşmede, 2027'de Suudi Arabistan'da düzenlenecek Asya Kupası nedeniyle İspanya Süper Kupası'nın alternatif bir ülkede gerçekleştirilmesinin planlandığını ve İstanbul'un aday olabileceğini iletti. Bu teklifin ardından ilgili kurum ve kulüplerle temasların hızla başladığını belirtti.
Teklif, kulüp tercihleri ve ilişkilerin rolü:
Erdoğan, organizasyonun Türkiye'ye gelmesinde yalnızca ekonomik unsurun belirleyici olmadığını, aynı zamanda taraflar arasındaki ilişkilerin ve kulüplerin tercihinin de belirleyici olduğunu söyledi. Erdoğan, bu süreci özetlerken şunları ifade etti: "Takımların İstanbul'u istemesi, Türkiye-İspanya ilişkilerinin iyi olması ve Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin gelişmesi" gibi faktörlerin bir araya geldiğini; buna rağmen ABD'nin Türkiye'den 11 milyon dolar daha yüksek teklif vermesine rağmen organizasyonun İstanbul'a alınmasının bu çok boyutlu sürecin sonucu olduğunu belirtti.
Organizasyon takvimi ve ev sahibi stadlar:
2027 İspanya Süper Kupası, 2-6 Şubat 2027 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek. Turnuva programı şöyle açıklandı: Barcelona-Atletico Madrid yarı finali 2 Şubat'ta Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde, Real Sociedad-Real Madrid karşılaşması 3 Şubat'ta Tüpraş Stadı'nda, final ise 6 Şubat'ta RAMS Park'ta yapılacak. Erdoğan, bu takvimin oluşmasında kulüplerin ve ilgili aktörlerin isteklerinin belirleyici olduğunu yineledi.
Sivil diplomasinin geniş etkileri:
Erdoğan, yaşanan sürecin sivil diplomasinin ülkeler arasındaki ilişkilere sağlayabileceği katkıya somut bir örnek teşkil ettiğini söyledi ve Dünya Etnospor Birliği gibi kuruluşların Türkiye'de merkezlenmesinin sivil diplomasi gücünü artıracağını belirtti. Uluslararası kuruluşların Türkiye'yi merkez olarak tercih etmesini teşvik edecek hukuki ve ekonomik altyapının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu noktada İsviçre'yi örnek gösterdi.
Ayrıca Erdoğan, sivil diplomaside yabancı dil bilmenin önemine dikkat çekti; yapay zeka ile anlık çeviri imkânları gelişse bile bir insanla kendi dilinde doğrudan iletişim kurmanın yaratacağı yakınlığın farklı olduğunu ifade etti. Erdoğan'ın aktardığı süreç, spor diplomasisi ve geleneksel sporlar üzerinden kurulan temasların diplomatik sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.
DÜNYA ETNOSPOR BİRLİĞİ BAŞKANI NECMEDDİN BİLAL ERDOĞAN, 2027 İSPANYA SÜPER KUPASI’NIN İSTANBUL’A GELİŞ SÜRECİNİN DÜNYA ETNOSPOR BİRLİĞİ’NİN YÜRÜTTÜĞÜ SİVİL DİPLOMASİ ÇALIŞMALARIYLA BAŞLADIĞINI ANLATTI.