Normali Reddet: Otizme İçeriden Bakış söyleşisi Sivas'ta düzenlendi
Sivas'ta Akran Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından düzenlenen 'Normali Reddet, Otizme İçeriden Bakış' konulu söyleşide, otizmli yazar Espina Hande Ayas ebeveynlerle bir araya gelerek deneyimlerini ve yaklaşımını paylaştı.
Etkinliğin odak noktası
Söyleşide Ayas, otizme ilişkin bakış açısını ve uyguladığı yöntemin temelini anlattı. Katılımcılar, yazarın kitaplarından ve günlük yaşantısından örnekler dinledi. Kurumun düzenlediği etkinliğe otizmli evlada sahip ebeveynler katıldı.
Ayas'ın yaklaşımı ve vurguladıkları
Ayas, kendi ifadesiyle: "15 yıldır sahadaki çalışmalarımı bir yönteme dönüştürdüm ve bu yöntemi Türkiye’yi dolaşarak anlatıyorum. Bu bir tanı ve tedavi değil. Bu, nöro çeşitli beyinlerin zihin ağacını çıkardığım bir harita. Eğer elinizde bir harita varsa bir yol vardır. Ben de bu yolu açmaya çalışıyorum. Aslında amacım zihnimin anlaşılması. Çünkü zihin düzelirse davranışlarımız düzeliyor. Bunu çok net gördüğüm için söyleşilerimde de tamamen bu zihni anlatıyorum. Kitaplarım her zaman ikinci planda kalıyor. Aileler otizmi normalleştirmeye kalkmasınlar. Tanı değil tanıklık etsinler. En çok istediğim şeylerden birisi de bu".
Ayas'ın konuşmasında öne çıkan kavramlar arasında "zihin ağacı" metaforu ve zihnin anlaşılmasının davranış değişimindeki rolü yer aldı. Ayas, yaklaşımını nöroçeşitlilik perspektifine dayandırırken, ailelerin sürece nasıl dahil olabileceklerine dair içerden bir bakış sundu.
Ebeveynlerin yorumu
Etkinlikte söz alan otizmli çocuk sahibi Yücel Yıldırım, toplumun rolüne dikkat çekti: "Otizmi sadece aile ile değil tüm toplumla, ülkece daha iyi anlarsak çocuklarımızdaki engel olarak değil farklılık olarak anlamış olacağız. Bu seminerlerin daha çok artar, daha büyük kitlelere yayılırsa çocuklarımızın anlaşılması daha kolay olur".
Bu tür söyleşiler, hem ailelerin deneyim paylaşımını kolaylaştırıyor hem de toplumdaki algının dönüşümüne katkı sağlıyor. Ayas'ın vurgu yaptığı gibi, zihin odaklı yaklaşım ve tanıklık pratiklerinin yaygınlaşması, eğitim ve rehabilitasyon süreçlerinde yeni iletişim yolları açabilir.
SİVAS’TA OTİZME DİKKAT ÇEKMEK AMACIYLA ‘NORMALİ REDDET’ KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ. SÖYLEŞİYE KATILAN OTİZMLİ YAZAR ESPİNA HANDE AYAS, EBEVEYNLER İLE BULUŞARAK TAVSİYELERDE BULUNDU.