Sivas'ta kombi kapatılması don riskini artırıyor; usta Şafak Şimşek uyarıyor
Sivas'ta etkili olan dondurucu soğuklar, vatandaşların yakıttan tasarruf amacıyla kombileri kapatmasını riskli hale getiriyor. Kapalı kalan kombilerde çalışan don koruma sistemi devre dışı kaldığı için tesisatta donma ve buna bağlı yüksek onarım maliyetleri ortaya çıkabiliyor.
Soğuk hava ve donma riski
Hava sıcaklıklarının sıfırın altında 21 derecelere kadar düştüğü kentte, aşırı düşük sıcaklıklar günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Soğuktan korunmak için kombileri tamamen kapatan kullanıcılar, cihaz içindeki don koruma sisteminin çalışmasını engellediği için boru ve kazan gibi bileşenlerin donmasıyla karşılaşıyor.
Ustanın uyarıları ve maliyetler
Kombi ustası Şafak Şimşek, kış aylarında kombilerin tamamen kapatılmaması gerektiğini vurgulayarak onarım maliyetlerine ilişkin uyarılarda bulundu. Şimşek, donan kombilerde oluşan hasarların onarımının 10 ila 15 bin lira arasında değişebildiğini belirtti.
Şimşek, kombi donduğunda müdahalede dikkat edilmesi gerekenleri şu sözlerle aktardı: "Donan bir kombiyi kendi kendine açılmasını ya da ılık su ile açmaya çalışalım. Direkt sıcak su dökmek borularda ve kombilerde patlamalar olabilir."
Usta, ayrıca şöyle dedi: "Kombilerin donmasının sebebi soğuk havalarda kapalı olmasıdır. Kış aylarında kombinin şalterini indirmememiz gerekiyor. Çünkü kombilerin içerisinde don koruma denilen bir sistem var. Bu sistem sayesinde kombinin donması engelleniyor."
Şimşek, yakıt tasarrufu için kombiyi açıp kapamanın fayda sağlamadığını, bunun yerine cihazın en düşük derecede sürekli çalıştırılmasının daha ekonomik olduğunu vurguladı: "Kombiyi en düşük derecede kullanmak her zaman daha karlıdır."
Özet ve öneriler
Özetle, Sivas'taki ağır kış koşullarında kombilerin tamamen kapatılması donma ve yüksek onarım giderlerine yol açabiliyor. Uzman uyarıları, kombilerin kış boyunca en düşük derecede çalıştırılması ve donma durumunda direkt sıcak su yerine ılık su veya cihazın kendi kendine çözülmesinin beklenmesi yönünde.
Yakıttan tasarruf için kapatılıyor, donduğu zaman daha büyük masraflara yol açıyor