Olay ve soruşturmanın yeniden açılması
24 Mart 2016 tarihinde saat 20.00 sıralarında Şişli Fulya Mahallesi Narçiçeği Sokak'ta meydana gelen olayda, "Mezdeke" adlı dans grubunun üyesi Aynur Kanbur, apartman girişinde silahla birden fazla ateş edilerek hayatını kaybetmişti. Olay yerinde bulunan boş kovanlar, aradan geçen süreye rağmen başka bir olay ya da silahla eşleştirilemedi.
Dosya, 2017'de mağdurun ailesinin başvurusu üzerine yeniden incelenmiş; daha sonra Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı sonrası İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği tarafından tekrar ele alındı.
İlk incelemeler ve kuşkulu isimler
2017'de ablanın verdiği dilekçe üzerine, Kanbur'un akrabaları Fazlı K., Serdar K. ve Yüksel K. hakkında inceleme başlatılmış, HTS kayıtları geriye dönük olarak değerlendirilmişti.
Yeni görüntüler ve özel ekip çalışması
Cinayet Büro Amirliği, şüpheliyi tespit etmek için 6 kişilik özel bir ekip kurdu. Bu ekip, polis çalışmalarında yer alan ve toplam 4 bin saati bulan güvenlik kamerası kayıtlarını titizlikle inceledi.
İncelemeler sonucunda, şapka taktığı belirlenen saldırganın Mecidiyeköy'de metrobüsten indiği ve ardından Kanbur'un evine yürüdüğü görüntülere ulaşıldı. Polis, şüphelinin metrobüse nereden bindiğini tespit etmek için görüntüleri ağır çekimde tekrar tekrar analiz etti.
Metrobüs ve AKBİL kayıtları üzerinden tespit
Avcılar Metrobüs İstasyonu'ndan Mecidiyeköy yönüne hareket eden şüpheli tespit edilince, aynı duraktan metrobüse binen erkek şahısların tamamı incelendi. 16–50 yaş grubundaki yaklaşık 1.700 kişinin AKBİL kayıtları tek tek değerlendirilerek şüphelinin izine rastlandı. Yapılan çapraz kontroller sonucunda öldürülen kişinin akrabası olduğu belirlenen Bülent G.'ye ulaşıldı.
Yakalama, itiraf ve ifadeler
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayeti işlediği değerlendirilen Bülent G. ile olayı azmettirdikleri iddiasıyla Fazlı K. ve Serdar K. hakkında arama kararı çıkardı. Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin eş zamanlı operasyonuyla üç şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
Gözaltına alınan Bülent G., emniyetteki ilk ifadesinde cinayeti işlediğini itiraf etti. Avukat eşliğinde alınan ifadesinde de suçunu kabul ederek, Kanbur'u öldürdüğünü ve olaya ilişkin ayrıntıları anlattığı belirtildi. Şüphelinin ifadesine göre, yakın akrabalarının kendileriyle dalga geçmesi nedeniyle cinayeti işlediğini söylediği kaydedildi: "Dansözlük yaptığı için yıllarca insanlar bizimle dalga geçiyorlardı, dayanamadım ve onu öldürmeye karar verdim".
Bülent G. ifadesinde, olay günü Avcılar’dan metrobüse bindiğini, Kanbur’un evine kadar yürüdüğünü, kapıyı kargocu olduğunu söyleyerek çaldığını ve kapı açılır açılmaz ateş ettiğini; ardından yaya olarak kaçıp Beşiktaş’a kadar yürüdüğünü, orada silahı denize attığını ve sonra evine döndüğünü anlattı. Şüphelinin daha önce "yaralama" ve "silah bulundurma" suçlarından kaydı bulunduğu da soruşturma kapsamında yer aldı.
Görüntülerin içeriği ve soruşturmaya katkısı
Ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde şüphelinin Mecidiyeköy'de metrobüsten indiği, Kanbur'un evine yürüdüğü, saldırıyı gerçekleştirdiği an ile olay yerinden yaya olarak kaçtığı ve Beşiktaş yönüne gittiği anların kayıt altına alındığı görüldü. Polis ekipleri görüntüleri ağır çekimde inceleyerek şüphelinin eşkalini ve hareketlerini detaylandırdı.
Soruşturma dosyasında yer alan bu görüntüler ve şüphelilerin ifadeleri, adli süreçte değerlendirilmeye devam ediyor. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın detaylarını ilerleyen aşamalarda paylaşmayı sürdürecek.
ŞİŞLİ’DE 10 YIL ÖNCE ÖLDÜRÜLEN AYNUR KANBUR CİNAYETİNE İLİŞKİN POLİS EKİPLERİNİN İNCELEDİĞİ 4 BİN SAATLİK GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜLERİNDE, CİNAYET ŞÜPHELİSİNİN KEŞİF AMAÇLI KANBUR’UN EVİNİN ETRAFINI GEZDİĞİ VE CİNAYETİN ARDINDAN KAÇTIĞI ANLAR ORTAYA ÇIKTI.