Şırnak Beytüşşebap'ta Kış Hazırlığı: Kadınlar İmeceyle Her Ev İçin 200 Ekmek Pişiriyor

Şırnak Beytüşşebap'ta kadınlar, kış aylarına stok yapmak için güneşli günlerde imeceyle her ev için yaklaşık 200 ekmek pişiriyor; çalışma kar yağana kadar sürüyor.

Yayın Tarihi: 30.11.2025 10:53
Güncelleme Tarihi: 30.11.2025 10:53

Şırnak Beytüşşebap'ta Kış Hazırlığı: Kadınlar İmeceyle Her Ev İçin 200 Ekmek Pişiriyor

Şırnak Beytüşşebap'ta kış öncesi 'ekmek' mesaisi

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, kış aylarında evlerde ekmek pişirmenin güçleşmesi nedeniyle kadınlar güneşli günleri değerlendirip imece usulüyle ekmek pişiriyor. Amaç, soğuk ve karlı günlerde tüketime hazır stok bulundurmak.

Uygulama ve miktar

Toplanan kadınlar, yerel geleneğe göre her ev için yaklaşık 200 ekmek pişiriyor. Uygulamada kimi zaman her gün bir ev için pişirme yapılırken, kimi zaman takvim iki günde bir uygulamaya göre şekilleniyor. İmece esasıyla yürütülen çalışmada görev paylaşımı öne çıkıyor: bir grup hamur yoğuruyor, bir grup tandır başında pişirme işini üstleniyor.

Cemile Cin uygulamayı anlatırken şunları söyledi: "Her yıl bu aylarda ekmek pişirip stok yapıyoruz. Bütün kadınlar toplanıp her biri bir iş yapıyor. İki günde bir bir ev için ekmek pişiriyoruz bu gün, 100’den fazla ekmek pişireceğiz. Evlerin nüfusuna göre ekmek pişiriyoruz. Kış ayları çok soğuk olduğu için evde oturuyoruz. Şimdi hava güzel hem sohbet ediyoruz hem de çalışıyoruz. Yıllardan beri gelen bir gelenek. Hepimiz yardımlaşarak işlerimizi yapmaya çalışıyoruz".

Gelenek, dayanışma ve saklama

Yerel uygulama, yalnızca gıda stoklamanın ötesinde gelenek ve yardımlaşma ekseninde şekilleniyor. Kadınlar sabahın ilk ışıklarından gün batımına kadar çalışarak hazırladıkları ekmekleri dolap veya serin ortamlarda saklayıp, kış aylarında tüketiyorlar. Bu mesai, bölgedeki kış koşulları ağırlaşana ve kar yağana kadar devam ediyor.

İmeceyle yürütülen hazırlıklar, hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de toplumsal bağları güçlendiriyor; bölgedeki kadınların yıllardır süren uygulaması yerel kültürün canlı bir parçası olarak öne çıkıyor.

ŞIRNAK'TA KIŞ AYLARINDA EKMEK PİŞİRMEK ZOR OLDUĞU İÇİN KADINLAR, GÜNEŞLİ GÜNLERDE YARDIMLAŞARAK...

ŞIRNAK'TA KIŞ AYLARINDA EKMEK PİŞİRMEK ZOR OLDUĞU İÇİN KADINLAR, GÜNEŞLİ GÜNLERDE YARDIMLAŞARAK EKMEK PİŞİRİYOR

ŞIRNAK'TA KIŞ AYLARINDA EKMEK PİŞİRMEK ZOR OLDUĞU İÇİN KADINLAR, GÜNEŞLİ GÜNLERDE YARDIMLAŞARAK...

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!