Katliamın 32. Yıldönümünde Anma Töreni
1993 yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan Karadağ'ın sahil kenti Bar'a trenle sefer yapan 19 kişi, Strpci durağında kaçırılarak öldürülmüştü. Bu katliamda 18 Boşnak ve bir Hırvat kurban, Drina Nehri'ne atılmıştır. Olayın 32. yıldönümünde, Boşnak Ulusal Konseyi (BNV) tarafından Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da anma töreni düzenlendi.
Bakan Gutic'in Açıklamaları
Karadağ Sosyal Bakım, Aile Bakımı ve Demografi Bakanı Damir Gutic, törende yaptığı konuşmada, katliamlarla ilgili davaların sonuçlanmaması nedeniyle yargıyı eleştirdi. Yargının, bu suçların faillerini bulmak için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Gutic, “Suçun asıl failleri ortaya çıkarılmalı.” dedi.
Hükümetin, geçen yıl kabul edilen gaziler ve engelli koruma yasasındaki değişiklikler üzerinde yoğun çalıştığını belirten Gutic, bu yasanın savaşın sivil mağdurlarına yeni bir statü kazandırarak devletin geçmişteki hatalarını kabul ettiğini ifade etti.
Ailelerin Yaşadığı Zorluklar
BNV'den Mirsad Rastoder, katliamlar sırasında kaybolan kişilerin hala arandığını belirtti. Rastoder, bu kişilerin Bosna Hersek ile Sırbistan sınırındaki bir gölde bulunma olasılığına inandığını dile getirdi. Ayrıca, 32 yıldır kayıp olanların ailelerinin, sevdiklerinin akıbetini bilmediği için duygusal bir esaret altında yaşadığını kaydetti.
Strpci'de Gerçekleşen Olaylar
Strpci'de 27 Şubat 1993 tarihinde meydana gelen bu olay, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'na (VRS) bağlı olan “İntikamcılar” adlı birliğin, Milan Lukic liderliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu grup, Sırbistan devlet organlarının olaya dair bilgisi olduğunu iddia etmesine rağmen, hiç bir sorumluğun üstlenilmediği belirtilmiştir.
Lukic ve birliğinin, Bosna Hersek'teki Boşnak halkına karşı işlediği insanlık suçları nedeniyle 2009'da Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldıkları da vurgulanmıştır. 32 yıl geçmesine rağmen, katledilen 19 kişiden yalnızca 4'ünün cesedine ulaşılabilmiştir.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan Karadağ'ın sahil kenti Bar'a trenle giderken 1993'te Strpci durağında kaçırılıp öldürülen ve Bosna Hersek-Sırbistan sınırındaki Drina Nehri'ne atılan 18 Boşnak ve bir Hırvat, katliamın 32'nci yılında anıldı.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan Karadağ'ın sahil kenti Bar'a trenle giderken 1993'te Strpci durağında kaçırılıp öldürülen ve Bosna Hersek-Sırbistan sınırındaki Drina Nehri'ne atılan 18 Boşnak ve bir Hırvat, katliamın 32'nci yılında anıldı.