DOLAR
42,7 -0,04%
EURO
50,21 -0,02%
ALTIN
5.885,01 0,38%
BITCOIN
3.680.967,54 -0,4%

Sinop'ta Geleceğin Şef Adayları Lakerda Yapım Tekniklerini Öğrenecek

Sinop Üniversitesi Gastronomi Bölümü, lakerda yapımı ve sunumu için uygulamalı eğitim veriyor, etiketi coğrafi işaret olan bu lezzeti tanıtmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 20.11.2024 10:55
Güncelleme Tarihi: 20.11.2024 11:09

Sinop'ta Geleceğin Şef Adayları Lakerda Yapım Tekniklerini Öğrenecek

Sinop Üniversitesi'nde Lakerda Eğitimi

Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın farklı sunum ve yapım teknikleri üzerine uygulamalı eğitimler düzenliyor. Bu eğitimlerin amacı, geleceğin şef adaylarının bu tescilli lezzeti yeni nesil tekniklerle tanıtmalarını sağlamak.

Karadeniz Lezzeti: Lakerda

Karadeniz'de avlanan torik ve palamuttan yapılan lakerdanın tanınırlığını artırmak amacıyla pek çok çalışma yürütülüyor. Sinop'taki 264 Gastronomi öğrencisi, bu lezzeti daha yaygın hale getirmek adına eğitim süreçlerine katılıyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, üniversitelerin bölgesel lezzetleri ön plana çıkaran projelere önem vermesi gerektiğini söyledi. Sinop'un yöresel ürünleri hakkında atılan adımların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yazıt, özellikle lakerda festivalini takip ettiklerini belirtti.

Uygulamalı Eğitim Süreci

Yazıt, ilk olarak öğrencilerine lakerda sunum tekniklerini öğrettiklerini, ilerleyen süreçte bu lezzetin yapımına yönelik eğitimleri de eklemeyi planladıklarını ifade etti. Öne çıkan noktalar arasında, öğrencilerin aldıkları eğitimle birlikte bilgi ve beceri kazandıklarını ve ortaya güzel tabaklar çıkardıklarını söyledi.

Standartların Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar

Lakerda yapımında yaşanan eksikliklere dikkat çeken Yazıt, tuz oranı gibi standartların netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. 2023'te coğrafi işaret mahreci alan lakerda için Türk Patent ve Marka Kurumunda belirlenen %20 tuz oranının revize edilmesi gerektiğini savundu. Bu bağlamda; Su Ürünleri Fakültesi ile ortak çalışmalar yapılacağını ve workshoplar gerçekleştirileceğini duyurdu.

Öğrencilerden Yenilikçi Sunumlar

Aynı festivalde bireysel ödüller kazanan öğrenciler, yeni nesil lakerda sunumlarını ön plana çıkararak dikkat çekti. Harun Uyar, jüriye sunduğu tabağın beğenildiğini ve tuz oranını düşürmek için çeşitli teknikler geliştirdiklerini anlattı. Diğer bir öğrenci Dilara Yılmaz ise, gastronomi bilgilerini harmanlayarak özgün lezzetler oluşturduklarını ifade etti.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.

Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente...

Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın (tuzlu balık) kriterlere uygun farklı sunum ve yapım teknikleriyle ilgili uygulamalı eğitim verilecek. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt (sağda), konuya ilişkin açıklama yaptı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı