Siirt’te 2,5 milyon TL hibeli sosyal kalkınma projesi için protokol imzalandı
Siirt'te, kadın istihdamını artırmayı ve yerel kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan 2 milyon 500 bin lira hibe destekli sosyal kalkınma projesi için iş birliği protokolü imza altına alındı. Törene Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya katıldı.
Projenin niteliği ve finansmanı
Siirt İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) 2025 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen "Gelenekten Geleceğe: Siirt’te Otantik Gelişimle Ekonomik Paylaşım" Projesi, 2 milyon 500 bin lira hibe almaya hak kazandı.
Uygulama ve ortaklar
Proje, Siirt Valiliği himayelerinde yürütülecek; uygulayıcı kuruluş olarak Siirt İl Millî Eğitim Müdürlüğü görev alacak. Ortaklar arasında Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Siirt Olgunlaşma Enstitüsü bulunuyor.
Hedefler, faaliyetler ve katılımcı sayısı
Toplam 12 ay sürmesi planlanan proje ile Siirt’e özgü geleneksel üretim alanlarının eğitim, üretim ve satış odaklı bir yaklaşımla yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Proje, özellikle kadınların istihdama katılımını artırmayı ve kentin kültürel değerlerini sürdürülebilir bir ekonomik modele dönüştürmeyi hedefliyor.
Siirt Tarım Müzesi alanında kurulacak atölyeler aracılığıyla 240 kursiyerin projeden doğrudan faydalanması planlanıyor. Kurulacak atölyeler arasında şal-şepik, Jirkan kilimi, Siirt battaniyesi dokuma atölyeleri ile bıttım sabunu üretim atölyeleri yer alacak. Ayrıca üretilen ürünlerin sergileneceği ve satılacağı bir satış ofisi oluşturulacak, kursiyerlere uygulamalı eğitimler verilecek ve düzenli, kayıtlı üretim süreçlerine katılımları sağlanacak.
Protokol ve beklentiler
Vali Dr. Kemal Kızılkaya, projenin kadın istihdamını güçlendiren, yerel kalkınmayı destekleyen ve Siirt’in kültürel değerlerini geleceğe taşıyan önemli bir sosyal kalkınma çalışması olduğunu belirtti. Kurumlar arası iş birliğiyle yürütülecek çalışmaların ilin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunması bekleniyor.
İş birliği protokolü, DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, İl Millî Eğitim Müdürü İlhan Saz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi tarafından imzalandı.
SİİRT’TE, KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAYI VE YEREL KALKINMAYI DESTEKLEMEYİ AMAÇLAYAN 2,5 MİLYON LİRA HİBE DESTEKLİ SOSYAL KALKINMA PROJESİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.