Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Şiddetin pençesindeki kadınlar: Her saat 15 kadın yardım istiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin vahim boyutlarını ortaya koyan verileri paylaştı. Buna göre son 10 yılda 1,5 milyon kadın ve çocuk şiddet mağduru oldu. Uzmanlar, şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını, toplumsal bilinç ve cezaların artırılması gerektiğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 14.12.2023 14:47
Güncelleme Tarihi: 14.12.2023 14:47

Şiddetin pençesindeki kadınlar: Her saat 15 kadın yardım istiyor

Türkiye’de kadına ve çocuğa yönelik şiddet, her geçen gün daha da artan bir sorun haline geliyor. Şiddetin boyutunu gözler önüne seren rakamlar ise dehşete düşürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili istatistikleri kamuoyuyla paylaştı.

1,5 MİLYON MAĞDUR

Bakanlığın verilerine göre, Ocak 2013’ten 1 Kasım 2023 tarihine kadar toplam 1 milyon 360 bin kadın ve 136 bin çocuk şiddet gördüğü gerekçesiyle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ne (ŞÖNİM) başvurdu. Bu rakam, son 10 yılda şiddete maruz kalan kadın ve çocuk sayısının 1,5 milyonu aştığını gösteriyor.

şiddet

HER SAAT 15 KADIN

Bakanlığın verileri, şiddetin sıklığı ve yaygınlığı hakkında da çarpıcı bilgiler veriyor. Buna göre, her ay ortalama 10 bin, her gün 366, her saat 15 kadın ya da çocuk şiddete uğradığı için ŞÖNİM’lere yardım istedi.

Bu rakamlar, sadece ŞÖNİM’lere başvuranları kapsıyor. Şiddete uğrayıp da başvurmayanların sayısı ise bilinmiyor.

CHP’Lİ VEKİL SORDU, BAKANLIK YANITLADI

Bu veriler, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a yönelttiği soru önergesine verilen yanıtla ortaya çıktı.

İlgezdi, bakanlığın kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede ne gibi çalışmalar yaptığını, hangi kurumlarla işbirliği içinde olduğunu, şiddet mağdurlarına ne gibi hizmetler sunduğunu ve şiddetin önlenmesi için ne gibi önlemler aldığını sormuştu.

YASALAR YETERLİ DEĞİL

Bakanlık, soru önergesine verdiği yanıtta, şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler, kurumsal yapılanma, farkındalık çalışmaları, koruyucu ve önleyici hizmetler, destekleyici hizmetler ve uluslararası işbirliği gibi altı temel başlık altında faaliyet yürüttüğünü belirtti.

Ancak uzmanlar, yasal düzenlemelerin tek başına şiddeti önlemeye yetmediğini, toplumsal bilincin artırılması, eğitim sisteminin değiştirilmesi, kadınların ekonomik ve sosyal haklarının güvence altına alınması ve şiddet uygulayanlara verilen cezaların caydırıcılık faktörünün yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.