İsrail resmi televizyon kanalı olan KAN, gelecek hafta Katar’ın başkenti Doha’da ateşkes müzakerelerinin yeniden başlamasının beklendiğini açıkladı. İsrail’in Refah’taki saldırılarını genişletmesinin müzakereleri zorlaştıracağını ifade eden yabancı tarafların söylemleri dile getirilirken, Mısır ve Katar’dan henüz açıklama gelmediği vurgulandı. Yayımlanan haberde teklifin ayrıntılarına dair herhangi bir bilgi verilmezken, Hamas’ın önceki süreçte ateşkesi onaylamasına bir kez daha dikkat çekildi.
Neler oldu?
Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 6 Mayıs tarihinde Katar ve Mısır’a ateşkes anlaşmasını onayladığını bildirmişti. Hamas, Katar ve Mısır tarafından iletilen ateşkesi onaylarken, İsrail savaş kabinesi Refah’a saldırı kararı almıştı. 7 Mayıs’ta ise İsrail ordusu, Refah’a kara saldırısı başlatırken, Refah Sınır Kapısı ele geçirilmişti. İşgal edilen bölgede İsrail ordusu, böylelikle insani yardımların ana geçiş noktasını engellemiş oldu.
İsrail ise bunun üzerine kuzeydeki savaşı Cibaliye bölgesinde yeniden kara saldırısı ile başlattı. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ise Gazze idaresine dair bir strateji açıklanmaması durumunda koalisyondan çekilme tehdidinde bulunmuştu.