Sezai Temelli: DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti bu hafta muhtemel
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İmralı ziyareti
Temelli, DEM Parti heyetinin İmralı ziyaretine ilişkin: "Bu hafta içinde heyetimizin Ada'ya gitme olasılığı çok yüksek. Büyük olasılıkla da gidecektir. Ama günü henüz belli değil."
Yaklaşık bir aydır heyetin Ada'ya gidemediğini belirten Temelli, bu bir ay içindeki gelişmelerin heyet tarafından aktarılacağını ve karşılıklı değerlendirmelerin alınacağını ifade etti.
Eğitim ve YKS değerlendirmesi
Temelli, 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) yerleştirme sonuçlarına değinerek bursların artırılması ve eğitime daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı.
Komisyon çalışmaları ve dil talebi
TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışmalarına işaret eden Temelli, komisyonun esas görevinin hukuki düzenleme taslaklarını hazırlamak olduğunu söyledi. Heyetlerin dinlenmesinin ve toplumun komisyona katılımının önemli olduğunu, ancak bunun alt komisyon ya da farklı bir komisyon aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Temelli ayrıca komisyona yönelik taleplerini de dile getirerek "komisyonda Kürtçe konuşulabilmesine" ilişkin taleplerinin karşılanmasını talep etti.
Gazze'ye ilişkin uyarı
Gazze'de İsrail'in saldırıları nedeniyle soykırım ve katliamın devam ettiğini vurgulayan Temelli, bölgede kıtlık sorunu bulunduğunu, insani ve siyasi çözümün bir an önce üretilmesi gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler ve tüm ülkelere sorumluluk düştüğünü, insani koridorun açılması için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Ekonomi ve gelir dağılımı
Türkiye'de ciddi gelir ve servet dağılımı adaletsizliği olduğunu ileri süren Temelli, yoksulluk sınırının 90 bin lira, açlık sınırının 30 bin lira seviyesine ulaştığını, asgari ücretin 22 bin, en düşük emekli maaşının 16 bin lira olduğunu kaydetti.
Kamu Toplu Sözleşmesi ve Hakem Kurulu
Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesine ilişkin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun çalışmalarını anımsatan Temelli, hakem heyetinin değişmesi gerektiği görüşünü savundu.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.