Seydikemer’de Dolu ve Hortum Hasarı: Oda Başkanlarından Tarım Bakanlığı’na Acil Destek Çağrısı

Seydikemer’de dolu ve hortumun vurduğu seralarda inceleme yapan oda başkanları, üreticilerin mağduriyetine dikkat çekip Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan acil destek talep etti.

Yayın Tarihi: 29.01.2026 14:05
Güncelleme Tarihi: 29.01.2026 14:05

Seydikemer’de Dolu ve Hortum Hasarı: Oda Başkanlarından Tarım Bakanlığı’na Acil Destek Çağrısı

Seydikemer’de seralara zarar veren dolu ve hortum sonrası oda başkanları incelemelerde bulundu

Muğla Ziraat Odaları Birliği ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Seydikemer ilçesinde dolu ve hortumun zarar verdiği seralarda incelemelerde bulundu. İncelemeye, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ve Ortaca Ziraat Odası Başkanı Erol Güzel de katıldı. Ziyarette, hortum sonrası seralarda oluşan ağır hasarın üreticileri zor durumda bıraktığı tespit edildi.

İnceleme ve tespitler

Başkanlar, hasar gören seralarda yerinde gözlem yaparak afetin özellikle hasat döneminde meydana gelmiş olmasının üreticiler üzerindeki etkisini değerlendirdi. Yapılan tespitlerde, seralardaki yapısal zararlar ve ürün kayıplarının üreticilerin emek ve mali kaynakları üzerinde önemli baskı oluşturduğu vurgulandı. İnceleme raporlarının, tarımsal destek mekanizmalarının hızla devreye alınması yönünde temel dayanak oluşturması gerektiği belirtildi.

Talep edilen destekler

Oda başkanları, zarar gören üreticilerin ayakta kalabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bölgeye yönelik acil destek programlarını hızlandırması çağrısında bulundu. Talepler arasında hızlı hasar tespiti, nakdi ve ayni desteklerin sağlanması, seraların onarımı ve üretimin yeniden tesis edilmesine yönelik koordinasyonun önceliklendirilmesi yer aldı.

Etki değerlendirmesi ve çözüm önerileri

Başkanların değerlendirmesine göre, afetin hasat döneminde gerçekleşmesi kısa vadede üretim kaybına ve gelir azalmasına yol açarken, orta vadede bölgedeki tarımsal üretim kapasitesinin korunması için hızlı müdahale şart. Bu noktada; hızlı hasar tespiti, üreticilere yönelik acil finansal destek, seraların onarımına yönelik teknik ve malzeme desteği ile takip mekanizmalarının oluşturulması önemli görülüyor. Oda yetkilileri, uygulanacak destek paketlerinin sahadaki gerçek ihtiyaçları karşılayacak şekilde şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Mehmet Baştuğ, Muhsin Gümüş ve Erol Güzel başta olmak üzere oda temsilcileri, bölgedeki üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi ve üretime devam edebilmesi için ilgili kurumların acil ve koordineli adımlar atması gerektiğini belirterek sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.

DOLU VE HORTUMUN VURDUĞU SEYDİKEMER’DE ODA BAŞKANLARINDAN DESTEK ÇAĞRISI

DOLU VE HORTUMUN VURDUĞU SEYDİKEMER’DE ODA BAŞKANLARINDAN DESTEK ÇAĞRISI

DOLU VE HORTUMUN VURDUĞU SEYDİKEMER’DE ODA BAŞKANLARINDAN DESTEK ÇAĞRISI

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.