Serkan Acar, Aliağa'da Madrid'in 'İstenmeyen Yalnızlık' Modelini Yapay Zeka ile Uygulamayı Planlıyor
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Madrid Belediyesi tarafından yaşlı ve engelli bireylere yönelik uygulanan 'İstenmeyen Yalnızlık' modelini ilçede hayata geçirmek için hazırlıklara başladıklarını duyurdu. Acar, modelin teknoloji destekli sosyal hizmet yaklaşımını yerinde incelediklerini ve uygulamaya dönük adımlar attıklarını belirtti.
Modelin kapsamı ve hedefi
Acar, Madrid'in 4,5 milyonluk nüfusunda bu sistemle 720 bin yaşlıya ulaşıldığını aktararak, amacın yeni bir huzurevi binası yapmak değil, vatandaşlara kendi evlerinde konforlu ve güvenli bakım sunmak olduğunu vurguladı. Belediyecilikte yenilikçi uygulamaların önemine dikkat çeken Acar, tüm birimlerin dünyadaki başarılı örnekleri takip ettiğini ifade etti.
Teknolojik altyapı ve işleyiş
Belediye başkanının aktardığına göre Madrid Belediyesi'nin Avrupa'da ödül alan yapay zeka uygulaması temel alınacak. Sistem sensörler aracılığıyla yaşlının evdeki günlük hareketlerini izliyor ve anormal bir hareketsizlik tespit edildiğinde merkeze bildirim gönderiyor. Belediye bünyesindeki anahtar bankası sayesinde ekipler hızlı müdahale edebiliyor. Acar, sistemin ilaç saatlerini de takip ettiğini; ilaç cihazdan düşmesine rağmen alınmazsa ekiplerin devreye girdiğini belirtti.
'Bu yapay zeka, yaşlının evdeki günlük hareketlerini sensörler aracılığıyla takip ediyor. Gün içinde anormal bir hareketsizlik durumu yaşanırsa sistem merkeze bildirim gönderiyor. Belediyede bulunan anahtar bankası sayesinde ekipler hızla eve müdahale edebiliyor. Ayrıca vatandaşların ilaç saatleri de bu sistemle kontrol ediliyor. İlaç cihazdan düşmesine rağmen alınmadığı takdirde ekipler devreye girerek durum tespiti yapıyor.'
Psikolojik analiz ve sohbet desteği
Acar, uygulamanın yapay zekanın sunduğu psikolojik analiz ve sohbet destek mekanizmasına da sahip olduğunu belirtti. Sistemin yaşlı bireylerle etkileşime girerek depresyon veya olumsuz eğilimleri raporladığını ve bu raporların belediye psikologlarını yönlendirdiğini aktardı. Aliağa Belediyesi, mevcut evde bakım hizmetlerini bu teknolojik altyapıyla entegre etmeyi planlıyor.
Halkın ulaşabileceği bir yönetim anlayışı
Başkan Acar, pandemi dönemindeki saha deneyimlerinden hareketle erişilebilir bir yönetim anlayışını savundu. Acar, 'Ben Aliağa Belediye Başkanıysam Aliağa halkında benim telefonumun olması lazım. Numaram birçok kişide mevcuttur. Vatandaşlarımız gece gündüz bir sıkıntısı olduğunda rahatlıkla arayabilir' sözleriyle, ekiplerine ihtiyaç halinde anında destek sağlanması talimatı verdiklerini ifade etti.
Aliağa Belediyesi hazırlıklarını sürdürüyor; modelin uygulanması, mevcut evde bakım hizmetleriyle entegrasyon ve yapay zeka altyapısının sahaya adaptasyonu öncelikli hedefler olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşım, kurumsal sosyal hizmetleri teknolojiyle birleştirerek yaşlı ve engelli bireylerin kendi evlerinde daha güvenli ve izlenebilir bir bakım süreci yaşamasını amaçlıyor.
ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI SERKAN ACAR, MADRİD BELEDİYESİ’NİN YAŞLI VE ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK UYGULADIĞI "İSTENMEYEN YALNIZLIK" MODELİNİ ALİAĞA’DA HAYATA GEÇİRMEK İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADIKLARINI AÇIKLADI.