Şerif: Mekke ortak savunma anlaşması tamamen savunmaya odaklı

Şahbaz Şerif, Mekke'de imzalanan üçlü ortak savunma anlaşmasının tamamen savunma amaçlı olduğunu ve bölge için barış ile refahı hedeflediğini söyledi.

Yayın Tarihi: 10.08.2026 19:44
Güncelleme Tarihi: 10.08.2026 19:44

Şerif: Mekke ortak savunma anlaşması tamamen savunmaya odaklı

Anlaşmanın savunma vurgusu:

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, başkent İslamabad'da düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında Mekke-i Mükerreme'de imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın esas amacının savunma olduğunu belirtti. Şerif, "Amacı kesinlikle herhangi bir saldırının gerçekleşmemesi. Anlaşma tamamen savunma amaçlı, bölgede barış, huzur ve ilerleme için" ifadelerini kullandı.

Başbakan Şerif, anlaşmanın yalnızca üç ülkeye değil, tüm Müslüman dünyasına güç ve güvenlik katkısı sağlayacağına inandığını vurguladı ve metnin bölgesel barış, kalkınma ile refaha katkı sunmayı hedeflediğini söyledi.

Üçlü imza ve metnin kapsamı:

Anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Şahbaz Şerif tarafından El-Safa Sarayı'nda imzalandı. Metinde, düzenlemenin herhangi bir ülkeyi hedef almadığı; yük paylaşımı ve ortak güvenlik yaklaşımıyla bölgesel ve küresel barış ile istikrarın güçlendirilmesinin amaçlandığı açıklandı.

Metnin en dikkat çekici hükmünde, üç ülkeden herhangi birine yönelik silahlı saldırının diğer ikisi için de saldırı sayılacağı belirtilerek, ortak caydırıcılığın güçlendirilmesi hedeflendi.

Geçmiş iş birliği ve olası etkiler:

Şerif, Mekke'de atılan imzanın, üç ülke arasındaki uzun yıllara dayanan savunma iş birliğinin devamı niteliğinde olduğunu ifade etti. Pakistan ile Suudi Arabistan arasında Eylül 2025'te imzalanan "Stratejik Karşılıklı Savunma Anlaşması" ile Pakistan-Türkiye arasındaki onlarca yıllık savunma iş birliklerinin yeni düzenlemenin zeminini oluşturduğunu hatırlattı.

Anlaşmanın duyurulmasının ardından İslamabad'da coşkulu kutlamalar düzenlendi. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar ve Şerif'in sözleri, metnin savunma odaklı niteliğini ön plana çıkarırken, bölgedeki aktörlerin algılaması ve diplomatik yaklaşımlar açısından ileride izlenecek adımların önemini öne çıkardı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke...

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın tamamen savunma amaçlı olduğunu vurgulayarak, "Amacı kesinlikle herhangi bir saldırının gerçekleşmemesi. Anlaşma tamamen savunma amaçlı, bölgede barış, huzur ve ilerleme için" dedi.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.