Projenin kapsamı:
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Sera Vadisi için planlanan ıslah çalışmalarında ihale süreci 5 Kasım'da başlayacak. Çalışmaların temel hedefi, bölgedeki taşkın riskini azaltmak ve vadinin turizm potansiyelini güçlendirerek ulaşılabilir doğal alanlar oluşturmak.
Projede dere ıslahı, taşkın kontrol üniteleri, duvar ve korkuluk inşaatları, tersip bentleri, köprü yapımları ve geçiş menfezleri gibi altyapı imalatları yer alıyor. Uygulama, vadinin başlangıcından Uçarsu Şelalesi'ne ve Akçaköy tarafına kadar uzanan doğal güzellikleri desteklemeyi amaçlıyor.
Detaylı teknik kalemler:
İhale kapsamında dere yatağında kapsamlı imalatlar planlanıyor. Projede 9 adet tersip bendi, 2.410 metre beton U kanal ve korkulukları ile 2.160 metre kâgir duvar ve korkulukları yapılacak. Ayrıca 100 metre ızgaralı beton U kanal, çift taraflı 800 metre taşkın kontrol tesisi ve 21 adet betonarme menfez ile ricat duvarları inşa edilecek. Çalışmaların çeşitli noktalarında brit ve çelik yaya köprüleri de yer alacak.
Yerel değerlendirme ve beklentiler:
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Sera Vadisi'nin hem taşkınlar hem de turizm açısından önemine vurgu yaptı. Ekim, projenin vadideki doğal güzellikleri destekleyeceğini belirterek, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından ıslah çalışmalarının belirgin bir aşama kaydedeceğini söyledi.
Ekim, söz konusu çalışmaları değerlendirirken "Sera Vadisi bizim için hem taşkınlar hem de turizm açısından önemli bir bölge. Turizmin gelişebilmesi adına bu bölgenin ıslah edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili ihale süreci 5 Kasım'da başlayacak. İnşallah ihale süreci hayırlısıyla tamamlandıktan sonra bölgedeki ıslah çalışmalarını belli bir oranda tamamlamış olacağız. Bu konuda, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere şehrimize katkı sunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz." ifadelerine yer verdi.
Sera Gölü'nün geçmişi ve önemi:
Sera Gölü, Akçaabat Yıldızlı Mahallesi'nde yeşil bir vadinin içinde yer alıyor ve özellikle Arap turistlerin ilgisini çeken noktalar arasında. Göl, 1950'de Derecik Vadisi'nde meydana gelen heyelanın ardından Sera Deresi'nin önünü kapatan büyük kayalar sonucu oluştu ve 2010'da tabiat parkı ilan edildi.
Geçmişte bölgedeki sel felaketleri gölün yüzeyinde odun, çöp ve balçık birikmesine neden olmuş, temizlik çalışmalarında binlerce kamyon balçık ve çamur çıkarılmıştı. Yeni ıslah çalışmaları, hem taşkın riskinin azaltılmasına hem de Sera Vadisi'nin turistik cazibesinin korunup geliştirilmesine katkı verecek şekilde planlandı.
SERA VADİSİ’NİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJEDE YENİ ADIM