Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Şeker hastalarına büyük müjde: İğne vurunmak yerine çikolata yiyeceksiniz!

Profesör Doktor Osman Müftüoğlu, Avustralya ve Norveç'de TİP 1 ve TİP 2 diyabet için yapılan çalışmalardan bahsetti.

Yayın Tarihi: 04.02.2024 13:28
Güncelleme Tarihi: 04.02.2024 13:28

Şeker hastalarına büyük müjde: İğne vurunmak yerine çikolata yiyeceksiniz!

Diyabet hastası olanlar için büyük bir yenilik duyuruldu. Sağlık alanında devam eden gelişmeler, bu sefer de diyabet hastaları için başka yeniliklerin kapısını açtı. Biyoteknoloji ve nanoteknolojinin birleşimiyle yapılan yeni bir keşifte, özellikle Tip 1 diyabet hastaları için büyük bir gelişme yaşandı. 

Profesör Doktor Osman Müftüoğlu, Norveç ve Avustralyalı bilim insanlarının ortak bir çalışmasından bahsetti. Bilim insanları tarafından ortak yürütülen çalışmaların sonuçları hakkında konuşan Müftüoğlu, şeker hastalığı olanlar için müjdeli bir gelişmeden bahsetti. 

çikolata

Çikolata yiyerek kan şekeri ayalarlanabilecek! 

Tip 1 diyabet hastaları için yeni bir teknolojiden bahseden Müftüoğlu, çikolata yiyerek kan şekerinin ayarlanabileceğini kaydetti. Şu anda bunun yeni bir çalışma olduğunu aktaran Müftüoğlu, nanoteknoloji ile çikolatanın içine insülin moleküllerinin yerleştirilebileceğini söyledi. Kapsül formunda ya da küçük bir parça çikolatanın içine yerleştirilebilecek olan bu insülin molekülerinin ise kan şekerinin ayarlanmasını sağlayabileceğini ekledi. 

Şimdilik ilk verilerin bu çalışmaları desteklediğini aktaran Müftüoğlu, insülin iğnelerinin yerini çikolata tadında tabletlerin ya da kapsüllerin alabileceğini söyledi. 

insülin

İnsülin nedir? 

İnsülin, pankreas tarafından salgılanan yaşamsal bir hormondur. Bu hormon vücudumuzdaki kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Hormonun üretiminin durması ya da aşırı azalması durumunda ise TİP 1 (çocuk çağı) diyabet görülür. Aşırı miktarda üretilmesi ise TİP 2 (erişkin) diyabet olarak bilinir.