Şehir merkezine yakın Koru köyüne inen ayı için Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü fotokapan kurdu
Kastamonu il merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Koru köyüne gece vakti inen ayı, bahçedeki kiraz ağacına çıkarak dalları kırdı ve meyve yedi. Ayı, iki gece üst üste köy çevresinde görüldü; bölgede kısa süre dolaştıktan sonra uzaklaştı.
İnceleme ve fotokapan
Köy sakinlerinin durumu Koru Köyü Muhtarı Muammer Yapıcıoğlu'na bildirmesi üzerine Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü ekipleri bölgeye gelerek ayının dolaştığı alanlarda ve zarar gördüğü kiraz ağacında inceleme yaptı. Ekipler, ayının tespit edilmesi amacıyla söz konusu ağaca fotokapan kurdu.
Muhtar ve mahalle sakinlerinin endişesi
Muhtar Muammer Yapıcıoğlu, Dere köyünde de ayı görüldüğünü belirterek köy içinde ve tarım arazilerinde çalışanların tedirgin olduğunu söyledi. Muhtar, köyün dolmuş durağına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olduğunu vurgulayarak, vahşi yaşamın yerleşim ve tarım alanlarına kadar inmesinin huzursuzluk yarattığını ifade etti.
Mahalle sakinlerinden Kadir Kubatoğlu ise ayının kiraz ağacına çıkarak dalları kırdığını, meyve yediğini ve ağacın dibine pislediğini anlattı; başka bir zarar görmediklerini belirtti ancak vatandaşların ürkerek bahçeye gitmede çekingenlik yaşayabileceğini söyledi.
Yetkili açıklaması
Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü ekipleri, ayıların şu dönemde keşif ve dolaşım halinde olduğunu, 15 kilometreye kadar alanlarda gezinebileceklerini; insanlara karşı genel olarak saldırgan olmadıklarını, yiyecek veya eş arayışı nedeniyle yerleşimlere yaklaşabileceklerini belirtti. Ekipler, bu dönemin ayının keşif zamanı olduğunu, bir hafta içinde bölgeyi tekrar ziyaret etmelerinin mümkün olduğunu ancak genelde insanlardan uzak durduklarını ifade etti.
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARK MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ AYININ GÖRÜLDÜĞÜ ALANA FOTOKAPAN KURDU.