Sayıştay 2024 Düzenlilik Denetim Raporu: Bulgular ve değerlendirme
Sayıştay Başkanlığı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin 2024 Yılı Düzenlilik Denetim Raporunda belediye bütçesinden finanse edilen bir anketin kapsamına dair önemli tespitler yaptı. Raporda, kamu kaynaklarının kullanım amacına uygunluğu ve mevzuata riayet açısından dikkat çekici değerlendirmelere yer verildi.
Anketin içeriği ve uygulama tarihi
Denetimde incelenen çalışma, 26 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen "Hizmet Kalitesi ve Vatandaş Memnuniyet Anketi" olarak kaydedildi. Anket kapsamında Tekirdağ halkına yöneltilen iki soru raporda öne çıkarıldı: "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun musunuz?" ve "Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanını başarılı buluyor musunuz?"
Sayıştay'ın değerlendirmesi
Sayıştay, anketin ilk sorusunun belediye hizmetlerine ilişkin memnuniyeti ölçmeye yönelik olduğunu kaydederken, ikinci sorunun doğrudan belediye başkanının kişisel başarı algısını hedeflediğini belirtti. Raporda, bu ikinci sorunun belediye hizmetleriyle doğrudan ilişkili olmadığı ve dolayısıyla anketin bütçeden tümüyle finansmanının kamu kaynağının amacı dışında kullanım anlamına geldiği vurgulandı.
Denetim raporunda ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 24. maddesi hatırlatılarak, belediyelerin yalnızca büyükşehir belediyesinin hizmetleriyle ilgili kamuoyu yoklamalarını bütçeden karşılayabileceği belirtildi. Sayıştay, başkana yönelik kişisel başarı algısını ölçen araştırmanın kamu hizmeti kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve bu nedenle söz konusu harcamanın mevzuata aykırı olduğunu tespit etti.
Kamu kaynaklarının kullanımı ve tavsiyeler
Raporda yer alan değerlendirmeye göre, anketin kapsamının hizmet memnuniyeti ölçümünden çıkarak siyasi nitelik taşıyan bir memnuniyet araştırmasına dönüştüğü; bunun sonucunda kamu kaynaklarının etkin, verimli ve hukuka uygun kullanılmadığı kaydedildi. Sayıştay, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne gerekli düzeltmelerin yapılması ve benzer uygulamalardan kaçınılması yönünde tavsiyede bulundu.
Sonuç
Sayıştay raporu, belediye bütçesiyle finanse edilen çalışmaların içerik ve amaç açısından mevzuata uygunluğunun önemine işaret ediyor. Denetim, kamu kaynaklarının amaç dışı kullanımının tespit edilmesi durumunda kurumlara düzeltici adımlar atılması gerektiğini açıkça belirtiyor ve ilgili harcamanın mevzuata aykırı olduğu sonucuna varıyor.
TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CANDAN YÜCEER.