Sarıgöl Milli Egemenlik Lisesi öğrencilerinden bölge tarımına somut katkı
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde eğitim veren Sarıgöl Milli Egemenlik Çok Programlı Anadolu Lisesi tarım ve bahçe bitkileri alanı öğrencileri, uygulamalı eğitim kapsamında sürdürülebilir bir çalışmaya imza attı. Öğrenciler, yok olmaya yüz tutan yöresel Emcelli biberini yeniden üretime kazandırırken, aynı zamanda bölgeye 5 bin tüplü bağ fidanı kazandırdı.
Projenin ayrıntıları ve üretim süreci
Tarım Alanı Şefi Mehmet Dereli gözetiminde yürütülen uygulamada, iki kapalı serada yaklaşık 5 bin adet acı ve tatlı Emcelli biberi fidesi toprakla buluşturuldu. Öğrenciler; ekim, bakım, aşılama ve çelik hazırlama gibi üretim süreçlerini bizzat uygulayarak teorik bilgilerini sahada pekiştirdi.
Ayrıca, yine yaklaşık 5 bin tüplü bağ fidanı üretildi. Üretilen bağ fidanları arasında ekonomik değeri yüksek üzüm çeşitleri olan Çekirdeksiz Sultani, Red Globe ve Thompson Seedless yer aldı.
Eğitsel ve bölgesel etkiler
Proje, öğrenciler için mesleki yetkinlik kazandırmanın ötesinde, yöresel bir ürünün korunmasına ve yerel yetiştiricilere örnek teşkil etmesine zemin hazırladı. Mehmet Dereli, öğrencilerin hem üretim yaptığını hem de mesleki becerilerini geliştirdiğini belirterek, amacın geleceğin bilinçli üreticilerini yetiştirmek olduğunu vurguladı.
Okul yönetimi ise tarım projelerinin artarak süreceğini ve üretimlerin çevredeki çiftçilere fidan desteği ve bilgi paylaşımı biçiminde yansıdığını bildirdi. Okul Müdür Yardımcısı Cemal Ayna da tarım alanı sayesinde bölgedeki üreticilere destek sağlandığını ifade etti.
Değerlendirme
Okulun gerçekleştirdiği üretim çalışması, yerel tarım çeşitliliğinin korunması ve genç kuşakların tarımsal bilgiyle donatılması açısından somut bir örnek oluşturuyor. Hem Emcelli biberinin devamlılığı hem de ekonomik değeri yüksek üzüm çeşitlerinin fidan üretimi, kısa vadede yerel üreticilere ve uzun vadede bölge tarımına katkı sağlayacak potansiyele işaret ediyor.
MANİSA’NIN SARIGÖL İLÇESİNDE LİSE ÖĞRENCİLERİ, YOK OLMAYA YÜZ TUTAN EMCELLİ BİBERİNİ YENİDEN ÜRETİME KAZANDIRIRKEN, 5 BİN ADET BAĞ FİDANI YETİŞTİREREK HEM EĞİTİME HEM DE BÖLGE TARIMINA KATKI SAĞLIYOR.