Sapanca Gölü riskli sınırı geçti; kuraklık tehlikesi sürüyor

Sapanca Gölü, son yağışlar ve Akçay Barajı takviyeleriyle risk sınırını geçti; ancak eski seviyelere dönmedi ve kuraklık tehdidi devam ediyor.

Yayın Tarihi: 04.06.2026 15:55
Güncelleme Tarihi: 04.06.2026 15:58

Sapanca Gölü riskli sınırı geçti; kuraklık tehlikesi sürüyor

Sapanca Gölü riskli sınırı geçti; kuraklık tehlikesi sürüyor

Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu havzası olan Sapanca Gölü'nde, son yağışlar ve Akçay Barajı'ndan yapılan takviyelerle su seviyesi kritik eşiği geçti. Ancak göl eski seviyelerine yaklaşmadı; kuraklık tehdidi tamamen ortadan kalkmadı.

Durum ve riskler

Havadan çekilen görüntüler, su seviyesinin artış kaydettiğini gösterse de, yaz aylarında buharlaşmanın artacak olması ve göldeki seviyenin halen düşük olması endişe yaratıyor. Geçtiğimiz haftalarda etkili olan yağışlar ile barajdan sağlanan takviyeler olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor fakat mevcut artışın kalıcı olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Yerel halkın tepkisi

Mahmure Öztürk (55) ailesiyle göl kenarında piknik yaparken, birkaç yıl önce aynı bölgede suya girip yüzebildiklerini hatırlatarak alınacak su kesintisi önlemlerinin vatandaşı mağdur edeceğini söyledi. Öztürk'ün sözleri: "Sapancalıyım, uzun süre İstanbul’da yaşadım ama tekrar geri döndüm. Gerçekten Sapanca’yı seviyorum. Burada İstanbul’dan gelen çok arkadaşımla karşılaşıyorum. Sırf piknik yapmak için geliyorlar. İstanbul’dan buraya akın ediliyor. Sapanca Gölü’ne çözüm bulunması gerekiyor. Kıymetinin bilinmesi gerekiyor. Sapanca Gölü’nün kenarında piknik yapmayı seviyoruz, özellikle geceleri çok seviyorum buraya gelmeyi. Sık sık gelirim. Göl seviyesi düşmüştü. Şuan biraz arttı yağışlardan sonra ama maalesef beklendiği kadar değil. Bir kaç yıl öncesine kadar burada bizim çocuklarımız bu gördüğünüz sazlıkların dibinde göle giriyorlardı. Bende girdim göle. Sazlığa kadar tamamen göl doluydu. Şuanda sazlıkların dibinde su yok. Tamamen kuru. Büyük ihtimal ile su kesintilerine gidilecek diye tahmin ediyorum. Bunu da yaşamak istemeyiz, suya ihtiyacımız var. Her şey su ile bağlantılı. Buna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor"

Sapanca Gölü riskli sınırı aştı ama tehlike geçmedi

Sapanca Gölü riskli sınırı aştı ama tehlike geçmedi

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.