DOLAR
42,69 0%
EURO
50,16 -0,01%
ALTIN
5.904,77 -0,12%
BITCOIN
3.654.100,93 3,46%

Santorini Adası'ndaki 30 Kilometrelik Fay Hattı Aktif Hale Geldi

Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle Santorini Adası'nda 30 kilometrelik fay hattı aktifleşti. Uzmanlar, durumu değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 03.02.2025 15:46
Güncelleme Tarihi: 03.02.2025 15:46

Santorini Adası'ndaki 30 Kilometrelik Fay Hattı Aktif Hale Geldi

Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilik, Santorini Adası'nda kaygı verici gelişmelere neden oldu. Yunanistan basınında çıkan haberlere göre, adada 30 kilometrelik fay hattının aktif hale geldiği bildirildi.

Uzmanların Değerlendirmesi

Deprem uzmanı Gerasimos Papadopulos ve Selanik Aristoteles Üniversitesi'nden Sismoloji Profesörü Manolis Skordilis, bölgedeki sismik hareketliliğin tektonik kökenli olduğunu belirtirken, fay hattının 30 kilometre uzunluğunda olduğunu ifade ettiler.

Papadopulos, sismik hareketliliğin 24 Ocak'tan bu yana devam ettiğini, ancak 1 Şubat sabahından itibaren yoğunlaştığını söyledi. “Şu ana kadar sistemimiz 400’den fazla deprem kaydetti ve analiz etti ancak daha küçük ölçekli çok sayıda depremin analizi mümkün olmadı.” dedi.

Deniz Altında Meydana Gelen Depremler

Sismik hareketlerin çoğunlukla deniz altında gerçekleştiğini vurgulayan Papadopulos, “Bu nedenle büyük çaplı yıkıcı etkilerin olma olasılığı düşüktür. Depremler, deniz altı tektonik çukurunda meydana geliyor. Ciddi hasar verebilmeleri için çok daha büyük bir şiddete ulaşmaları gerekir.” açıklamasında bulundu.

Volkanik Etki ve Endişeler

Papadopulos, Santorini Volkanı'nın mevcut koşullar altında etkilenme ihtimalinin düşük olduğunu söylerken, Profesör Skordilis, Santorini açıklarındaki sismik hareketliliğin endişe verici olduğunu belirtti. Skordilis, 20 kilometreden uzun fay hattının aktifleştiğini ve bu hattın 1956 yılında 7,3 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlattı.

“Daha büyük bir deprem olasılığı kesinlikle göz ardı edilemez.” diyen Skordilis, bu tür bir senaryonun olasılığını tamamen dışlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı