Sanayicinin yeni formülü: aynı kaynakla daha fazla üretim

Mevcut makine parkı, iş gücü ve altyapının daha etkin kullanımıyla sanayide üretim artırılmaya çalışılacak; yeni yatırımlar kadar verimlilik öne çıkıyor.

Yayın Tarihi: 17.08.2026 16:52
Güncelleme Tarihi: 17.08.2026 16:52

Sanayicinin yeni formülü: aynı kaynakla daha fazla üretim

sanayide öncelik: verimlilikle büyüme

Türkiye sanayisinde işletmelerin büyüme stratejileri yalnızca yeni yatırım planlarından ibaret değil. Artan maliyetler ve yatırım belirsizlikleri, firmaları mevcut makine parkı, insan kaynağı ve üretim altyapısının daha akıllıca kullanılması yönünde harekete geçiriyor. Sektör kaynakları, önümüzdeki dönemde "aynı kaynakla daha yüksek üretim" yaklaşımının yaygınlaşacağını işaret ediyor.

kapasite kullanım verileri ve sektör görüşleri:

Sabri Tecelli, STK Makina Yönetim Kurulu Başkanı olarak, sanayicilerin kapasite kullanımını artırmaya yönelik adımları gündeme alacağını vurguluyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Temmuz 2026’da imalat sanayinin kapasite kullanım oranı yüzde 73,9 olarak gerçekleşti. Tecelli, işletmelerin mevcut süreçleri doğru analiz ederek ve darboğazları saptayarak üretim gücünü artırabileceğini belirtiyor.

Tecelli ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı: "Kapasitenin yüzde 100’e çıkması her işletme için gerçekçi bir hedef olmayabilir. Ancak mevcut kapasitenin daha verimli kullanılması, sanayicinin rekabet gücünü doğrudan artırabilir".

uygulamada öncelikli alanlar:

Uzmanlar, mevcut kaynakla üretimi yükseltmek için birkaç ana alanın ön plana çıktığını söylüyor: üretim süreçlerinin detaylı analizi, darboğazların tespiti, bakım ve onarım programlarının iyileştirilmesi, vardiya ve işgücü planlamasında optimizasyon ile stok ve malzeme akışının düzenlenmesi. Bu adımların birlikte uygulanması yeni yatırım ihtiyacını erteleyebilir veya azaltabilir.

Sanayiciler açısından bu yaklaşım, kısa vadede maliyetleri kontrol altında tutarken orta vadede rekabet gücünü korumanın yollarından biri olarak görülüyor. Mevcut kapasitenin daha verimli kullanılması, özellikle yatırım çevresinin belirsiz olduğu dönemlerde işletmeler için stratejik bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Sonuç olarak, Türkiye sanayisinde önümüzdeki dönemde yalnızca kapasite rakamlarını yükseltmek değil, var olan kaynakları en etkin şekilde kullanarak sürdürülebilir büyüme sağlamak kilit hedef olacak.

STK MAKİNA YÖNETİM KURULU BAŞKANI SABRİ TECELLİ.

STK MAKİNA YÖNETİM KURULU BAŞKANI SABRİ TECELLİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.