Samsun'da il afet risk azaltma planı süreci başladı
Samsun İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) için 2027-2031 dönemine ilişkin çalışmalar, Vali Orhan Tavlı başkanlığında düzenlenen üst düzey bir bilgilendirme toplantısıyla resmen başlatıldı. Çalışmaların koordinasyonu ve paydaş katılımı üzerinde durulan toplantı, Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirildi.
Toplantıya katılanlar ve kurumlar:
Toplantıya Garnizon Komutanı Tümgeneral Fethi Oltulu, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, AFAD Başkanlığı Afet Risklerini Azaltma ve Önlem Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve ildeki kurum müdürleri katıldı. Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, planın sekretarya görevini üstlenecek.
Vali Tavlı'nın değerlendirmeleri:
Vali Orhan Tavlı, afetleri tamamen engellemenin güç olduğunu ancak etkin çalışma, güçlü koordinasyon ve doğru bilgiye dayalı stratejik planlamayla yıkıcı etkilerin ve can-kayıplarının önemli ölçüde azaltılabileceğini vurguladı. Afet sonrası müdahaledeki birikimin güçlü olduğuna dikkat çekerek, önleyici tedbir ve risk belirlemenin önemini öne çıkardı.
Tavlı, İçişleri Bakanlığı ve AFAD Başkanlığı tarafından 2026 yılında bir genelge gönderildiğini hatırlatarak, 2027-2031 dönemini kapsayan planın kent için beş yıllık afet güvenliği vizyonunu oluşturacağını belirtti. Planın yalnızca AFAD tarafından hazırlanmadığını; valilik, belediyeler, kamu kurumları, sivil toplum ve akademinin aktif rol alacağı bir çalışma olacağını ifade etti.
Plan kapsamında görevlendirilecek personelin seçimi konusunda da uyarılarda bulunan Tavlı, kamu kurumlarının atadığı kişilerin gönüllü gibi duyarlı, bilgi sahibi ve uzman olmalarının gerektiğini söyledi. Ayrıca Kızılay, Yeşilay ve diğer STK'ların katkılarına teşekkür etti.
Yerel örnekler ve uzman sunumları:
Toplantıda, Samsun Üniversitesi İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Aksu sel ve taşkın riskleri; OMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Gökhan Demir heyelan; Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz deprem; Prof. Dr. Afşin Ahmet Kaya ise yangın konularında sunumlar gerçekleştirdi. Bu sunumlar, planın teknik temellerini ve yerel öncelikleri şekillendirmede kullanılacak.
Havza'da yaşanan sel ve taşkın vakası toplantıda örnek olarak ele alındı. Tavlı, ilgili kurumların bir hafta içinde zarar azaltıcı çalışmaları yürüttüğünü ve vatandaşların yanına olduğunun altını çizdi. Kurumların saha çalışmaları sayesinde bayram öncesi yaşanan olumsuzlukların en aza indirildiği belirtildi.
Valilik koordinasyonunda yürütülecek planlama sürecinde, tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içinde hareket etmesinin önemine vurgu yapıldı. Tavlı, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve STK'ların afet dönemlerinde 7/24 görev yaptıklarını hatırlatarak beklentileri ve teşekkürlerini dile getirdi.
İRAP süreci, saha verileri, akademik çalışmalar ve kurumlararası eşgüdümle ilerleyecek. Planın amacı, olası deprem, sel, taşkın, heyelan ve yangın gibi risklerin etkilerini azaltmak, müdahale kapasitesini güçlendirmek ve Samsun'un beş yıllık afet güvenliği vizyonunu somut eylem planlarına dönüştürmektir.
SAMSUN İL AFET RİSK AZALTMA PLANI'NIN (İRAP) 2027-2031 DÖNEMİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR, SAMSUN VALİSİ ORHAN TAVLI BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÜST DÜZEY BİLGİLENDİRME TOPLANTISIYLA BAŞLATILDI.