Samsun'da Ramazan öncesi et denetimleri yoğunlaştırıldı
Samsun'da Ticaret Bakanlığı ekipleri, 2025 yılı boyunca sürdürülen denetimler çerçevesinde bu kez kasaplar ve et ürünleri satan işletmeleri mercek altına aldı. İl genelinde gerçekleştirilen kontrollerde fiyat uygulamaları, etiket ile kasa kayıtlarının uyumu ve mevzuata uygunluk titizlikle incelendi.
Denetim kapsamı ve uygulama detayları
Denetimlerde kasaplarda etiket fiyatları ile kasa fiyatlarının uyumu, ürünlerin menşei bilgileri, gramaj bilgilerinin doğruluğu ve tüketiciyi yanıltabilecek uygulamalar kontrol edildi. Satışa sunulan ürünlerin Fiyat Etiket Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu özellikle değerlendirildi.
Ayrıca işletmelerden geriye dönük üç aylık alış ve satış faturaları istendi ve incelendi. Bu uygulama ile et ve et ürünlerinde fiyat hareketlerinin izlenmesi ve piyasada daha şeffaf bir fiyat yapısının sağlanması amaçlandı.
Ambalajlı ürünler ve tartım uygulamaları
Denetimler sırasında ambalajlı et ürünlerinde net ağırlık üzerinden satış yapılıp yapılmadığı, dara ağırlığının düşülüp düşülmediği gibi tartım ve paketleme uygulamaları da kontrol edildi. Bu adımların tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunmasına katkı sağlaması hedeflendi.
Devam eden denetimler ve yasal çerçeve
İl genelinde yürütülen denetimlerin Ramazan ayı boyunca da devam edeceği bildirildi. İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Fiyat Etiket Yönetmeliği çerçevesinde ürün etiketlerinin mevzuata uygunluğunun titizlikle incelendiğini vurguladı.
Turpçu, etiket fiyatı ile kasa-raf fiyatı arasında fark olup olmadığına özellikle dikkat edildğini belirterek, aldatıcı ve yanıltıcı indirimlerin neden olduğu tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.
SAMSUN’DA TİCARET BAKANLIĞI EKİPLERİ TARAFINDAN 2025 YILI BOYUNCA SÜRDÜRÜLEN DENETİMLER KAPSAMINDA BU KEZ KASAPLAR VE ET ÜRÜNLERİ SATIŞI YAPAN İŞLETMELER MERCEK ALTINA ALINDI. İL GENELİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN KONTROLLERDE ET FİYATLARI, ETİKET-KASA UYUMU VE MEVZUATA UYGUNLUK TİTİZLİKLE İNCELENDİ.