Samsun'da 'Kültür Neferleri Onur Gecesi' düzenlendi
Adige Kültür Derneği tarafından kültüre ve toplumsal hafızaya katkı sunan isimleri onurlandırmak amacıyla düzenlenen "Kültür Neferleri Onur Gecesi", Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, sanatçılar ve davetliler katıldı. Dernek yetkilileri, etkinliğin ilerleyen yıllarda geleneksel hale getirilmesinin planlandığını belirtti.
Ödüller ve anma bölümleri
Program kapsamında müzik, folklor, akademi, el sanatları, tarih ve sivil toplum alanlarında uzun yıllar çalışmış dokuz kişiye onur ödülü takdim edildi. Gecede ayrıca kültür alanındaki çalışmalarıyla tanınan merhum Fevzi Güven, Yusuf Suat Neğuç ve Miraç Duğ için anma bölümleri düzenlendi. Kurtuluş Savaşı döneminde Maraş ve Antep direnişlerinde yer alan Toğuzata Arslan Bey de özel bir sunumla anıldı.
Ödül alan kültür neferleri: Toğuzata Aslan Bozkurt (Müzisyen), Şaguj Faysal Şakuç (Ahşap Sanatlar Ustası), Guser Kenan Güser (Geleneksel Kıyafet Ustası), Koblı Murat Kubilay (STK Aktivisti), Nehuşe Nuri Tandoğgu (Medya Temsilcisi), Mefeşuko Şengül Eyigün (Anavatan Dönüşçüsü ve Aktivist), Berzeg Sefer Ersin (Tarihçi-Yazar), Keref Yalçın Karadaş (Yazar ve Aktivist) ve Doç. Dr. Tıjın Çurey (Akademik Folklor Araştırmacısı).
Gösteriler ve program detayları
Gecenin sunuculuğunu sanatçı İshak Akbay üstlendi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Kafkas Halk Dansları Topluluğu sahne alırken, mahalli danslar ve geleneksel müzik dinletileri programa renk kattı. Adige Kültür Derneği'nin 2008 yılında kurulduğu ve derneğin anadil eğitimi, halk dansları, müzik çalışmaları, el sanatları, folklorik ve tarihsel araştırmalar ile sosyal dayanışma faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. Etkinlik, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.
Yetkililerin mesajları
İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz etkinlikte, "Kültürümüz, ülkemizin en kıymetli kültürlerindendir. Maalesef görüyoruz ki her toplumda olduğu gibi her geçen gün dilimizi kaybediyoruz. Kültürümüzü kaybediyoruz. Toplumları geliştiren, tarihi değerlerini öne çıkaran o ülkenin kültüründen ibarettir" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cihan Güller ise, "Samsun farklı kültürlerin bir arada yaşadığı muhteşem bir şehir. Samsun tüm dünyanın buluşma noktası. Biz Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı olarak bu mottoyu işaret ettik. Bu akşamda bunu görüyoruz. Farklı coğrafyalardan, Türkiye dışından misafirlerimiz var. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Adige Kültür Derneği Başkanı Kadir Özyılmaz de konuşmasında, "Kültür neferi olmak sadece müzik yapmak, dans etmek, konuşmak, yazmak değildi. Kültür neferi olmak asimilasyonun sessizliğine karşı kimliği ayakta tutmaktır. Unutmanın sıradanlaştığı çağlarda kimliği hatırlatmaktır. 1864 yılında sürgün yollarında kaybettiklerimizi unutmamak unutturmak için çabalamaktır" diyerek etkinliğin anlamına vurgu yaptı.
L SAMSUN (İHA) – SAMSUN'DA ADİGE KÜLTÜR DERNEĞİ’NİN DÜZENLEDİĞİ "KÜLTÜR NEFERLERİ ONUR GECESİ"NDE, KÜLTÜR VE TOPLUMSAL HAFIZAYA EMEK VEREN İSİMLER ONUR ÖDÜLLERİYLE ANILDI.