Sakarya'da Geyve ve Pamukova ayvaları çiçek açtı: Üreticinin umudu canlandı

Sakarya'nın coğrafi işaretli Geyve ve Pamukova ayvaları çiçek açtı; geçen yıl zirai donla düşen rekolte sonrası üreticiler bu sezondan umutlu.

Yayın Tarihi: 06.05.2026 14:41
Güncelleme Tarihi: 06.05.2026 14:46

Sakarya'da Geyve ve Pamukova ayvaları çiçek açtı: Üreticinin umudu canlandı

Sakarya'da ayva ağaçları çiçek açtı, üreticinin umudu yükseldi

Sakarya'da yetiştirilerek Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine gönderilen ve adına şarkılar yazılan dalların "altın sarısı" olarak bilinen ayva ağaçları bu yıl beyaz çiçeklerini açtı. Coğrafi işaretli Geyve ve Pamukova ayvası, sulu olması ve lezzetiyle iç piyasada önemli talep görürken pekmezi, kurutması, reçeli ve kompostosu yapılıyor.

Geçen sezon zirai dondan etkilenen ve rekoltesi neredeyse yok denecek kadar az olan ayvada, bu yılki çiçeklenme çiftçiler için yeni sezon umudu oluşturuyor. Bölgedeki ayvalar, zorlu koşullarda yetiştirilip Türkiye'nin yanı sıra dünyanın diğer ucuna kadar ihraç ediliyor.

Üreticinin beklentisi

Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya şu değerlendirmeyi yaptı: "Adına şarkılar yazılan, bütün dertlere devam olan ayvamız bu sene gerçekten mükemmel. Herhangi bir don hasarımızda yok ve geçen seneki kaybettiğimiz rekolteyi tahmin ediyorum bu sene yakaladık. Geçen sene gerçekten doğal bir afet yaşadık ülke olarak. Bu sene rekoltemiz iyi, hava şartları da güzel gidiyor. Şu anda dördüncü ilaçlamayı yapıyorum ve ayvalarımızda herhangi bir hasar yok. Tahmin ediyorum bu sene bolluk yılı olacak. Pamukova ve Geyve yöresinde çıkarttığımız ayvalar ülkenin yüzde 52’sini karşılıyor. Burada kalite olarak toprak yapısı ve iklim şartları bakımından güzel ayvamız var. Dünya ülkelerine bunu ihraç edebiliyoruz, geçen sene mağduriyet yaşadık ve misafirimize ikram edecek ayvamız olmadı. Bu sene çok çok iyi. Ayvaları hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmeden satabilirsek ne mutlu bize"

Çiçeklenme, bölgede geçen yıl yaşanan kaybın telafi edilmesi açısından üreticilerde olumlu beklenti yarattı; Pamukova ve Geyve ayvaları bölge ekonomisi ve ülke arzı için önemli bir pay taşıyor.

SAKARYA’DA YETİŞTİRİLEREK TÜRKİYE’NİN YANI SIRA DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE GÖNDERİLEN VE ADINA...

SAKARYA’DA YETİŞTİRİLEREK TÜRKİYE’NİN YANI SIRA DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE GÖNDERİLEN VE ADINA ŞARKILAR YAZILAN DALLARIN "ALTIN SARISI" AYVANIN AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI. GEÇEN SEZON ZİRAİ DONDAN ETKİLENEN VE REKOLTESİ YOK DENECEK KADAR AZ OLAN AYVANIN BEYAZ ÇİÇEKLERİ YENİ SEZONDA ÇİFTÇİNİN UMUDU OLDU.

SAKARYA’DA YETİŞTİRİLEREK TÜRKİYE’NİN YANI SIRA DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE GÖNDERİLEN VE ADINA...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.