
Sağlık Bakanlığı'nın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Yapılan Açıklama
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele konusunda önemli bir açıklamada bulundu. Bakanlık, ülke genelinde kene yoğunluğunun geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında artmadığını vurguladı. Türkiye'nin, coğrafi konumunun kenelerin çoğalmasına uygun bir yapı arz ettiğine dikkat çekildi.
Kene Yoğunluğu ve Hastalık Riski
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki kene yoğunluğunun önceki yıllardan daha fazla olduğuna dair bir tespit bulunmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı, tüm kenelerin hastalık etkeni taşımadığını ve bu nedenle her kene ısırması sonrası hastalık riski taşımadığını ifade etti. Ayrıca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının düzenli olarak takip edildiği bilgisi verildi.
Yeni Kene Türü Üzerine Değerlendirme
Açıklamada, Tokat’ta tespit edilen ‘Haemaphysalis longicornis’ kene türünün bölgeye özgü olmadığı ve insanlarda KKKA virüsü taşıdığına dair bilimsel bir verinin bulunmadığı kaydedildi.
Bireysel Korunma Önerileri
Kene riskinin yüksek olduğu alanlardan dönen bireylerin vücut kontrolü yapması gerektiği belirtilerek, kene bulunması halinde uygun araçlarla çıkarılması ve sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği hatırlatıldı. Kenelerin doğrudan elle müdahale edilmemesi ve hastalığa yakalanmış bireylerle temas edenlerin koruyucu önlemler alması gerektiği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, bu konuda gerekli çalışmaları sürdüreceklerini ve halk sağlığını koruma adına her türlü tedbirin alınmaya devam edileceğini vurguladı.