Rusya-ABD ilişkilerinde yeni bir umut doğuyor. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen istişareler, her iki ülke arasında olumlu gelişmelere kapı araladı. Çağdaş Devlet Kalkınma Enstitüsü Müdürü Dmitriy Solonnikov, ikili ilişkilerin iyileşme sürecinin ivme kazandığını belirtti. Geçen hafta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesi sonrasında, iki ülkenin temsilcileri Riyad’da bir araya geldi.
Toplantının ana gündem maddeleri arasında, diplomatik misyonların çalışma engellerinin kaldırılması, büyükelçilerin karşılıklı atanması ve Ukrayna krizinin çözümüne yönelik adımlar yer aldı. Solonnikov, görüşmelerin sonuçlarını değerlendirirken, Ukrayna sorununun hemen çözülebileceği konusunda temkinli olunduğunu belirtti. “Bu konuda ortak bir noktaya vardığımız söylenemez,” diyen Solonnikov, iki ülkenin yaklaşımlarının şu an için birbirinden uzak olduğunu ifade etti.
Rus uzman, görüşmelerin olumlu olmasının yanı sıra, Trump'ın Ukrayna’da yapılması gereken seçimlerle ilgili açıklamalarının da önem taşıdığını söyledi. Solonnikov, ABD’nin Ukrayna’ya sağlanan destekle ilgili hesap sormaya başladığını ve bu durumun Biden yönetiminden Trump’a geçilmesiyle bağlantılı olabileceğini vurguladı.
Rusya'daki Siyasal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Darya Grevtsova, Biden döneminde müzakerelerin mümkün olmadığını ancak Trump’ın iktidara gelmesiyle birlikte Washington’un yaklaşımında değişim yaşandığını belirtiyor. Grevtsova, “Her iki taraf da pozisyonlarını paylaşabildi, bu olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmelidir” dedi.
Grevtsova, Ukrayna tarafının bu istişarelere katılmadığını ve meselenin aslında Batı ile Rusya arasında olduğunu, bu nedenle müzakerelerin ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerle yapılması gerektiğini savundu. Ayrıca, Trump’ın Avrupa’nın Ukrayna’ya barış güçleri göndermesi konusundaki duruşunu da değerlendirdi: “ABD, savaşa katılmak istemediğini açıkça ifade ediyor.”