Rusya, İstanbul'daki doğrudan müzakerelerde Ukrayna'ya toplam 6 bin 60 askerin cenazesini teslim ettiğini duyurdu. Rus heyetine başkanlık yapan Vladimir Medinskiy, müzakerelerin detaylarını paylaştı ve bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Medinskiy, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ev sahipliğindeki İstanbul görüşmeleri kapsamında bazı anlaşmaların yerine getirildiğini belirtti. Rusya'nın verdiği sözü tutarak Ukrayna tarafına toplam 6 bin 60 asker cesedi teslim edildiğini ve Ukrayna’dan ise 78 ceset alındığını ifade etti. Ayrıca, esir takası sürecinin devam ettiği ve cephede ağır yaralıların acil tıbbi naklinin sağlandığını belirtti.
Ukrayna tarafından yapılan açıklamalara göre ise, savaş esirlerine muamele koordinasyon merkezi, Rusya'nın İstanbul'da yapılan anlaşmalar gereği Ukrayna'ya toplam 1245 Ukraynalanmayan cenazesinin daha teslim edildiğini bildirdi. Böylece, Ukrayna İstanbul anlaşmaları çerçevesinde toplamda 6057 cenaze almış oldu.
2 Haziran tarihinde Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen bu müzakerelerde, 6 bin Ukrayna askerinin dondurulan cesetlerinin teslim edilmesi, ağır hasta ve yaralı askerlerin nakli, ayrıca 25 yaş altındaki esir askerlerin takası konusunda uzlaşıya varıldığı ifade edildi.