Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Rusya petrol musluklarını kapatıyor! Türkiye en fazla etkilenen ülke olacak

Rusya’dan gelen yeni bir haberde 6 ay süreyle ham petrol ihracatının askıya alınacağı duyuruldu.

Yayın Tarihi: 27.02.2024 15:33
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024 15:33

Rusya petrol musluklarını kapatıyor! Türkiye en fazla etkilenen ülke olacak

Rusya, çiftçi ve tüketicilerin artan talebi nedeniyle Rusya, fiyatları sabit tutabilmek ve rafineri bakımı yapabilmek için 1 Mart itibarıyla petrol ürünlerinin ihracatına 6 ay süreyle yasak getirildi. Yani, 1 Mart itibarıyla 6 ay boyunca Rusya’dan petrol alan ülkelere petrol ihracatı yapılmayacak. 

Dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatını yapan Rusya’nın uygulayacağı bu yasak, bugün RBC isimli Rus medya kuruluşu tarafından bildirildi. Devlet Başkanı Vladimir Putin’i enerji sektöründen sorumlu danışmanı Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın sözcüsü söz konusu yasağı doğruladı. 

Rusya’nın en büyük döviz kaynağı petrol! 

Petrol, petrol ürünleri ve gaz ihracatı Rusya’nın en büyük döviz kaynağı olurken, bu kalemler 1.9 trilyon dolarlık ülke ekonomisinde enerji politikalarını adeta zirveye taşıyor. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve kilit müttefiklerin yer aldığı OPEC+ grubunun bir parçası olarak Kremlin, petrol fiyatlarını yüksek tutabilmek için Suudi Arabistan ile çalışıyor. Suudi Arabistan ise dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olarak öne çıkıyor. 

OPEC+ fiyatlarını desteklemek amacıyla harekete geçen Rusya, ilk çeyrekte petrol ve yakıt ihracatını günlük 500 bin varil azaltmıştı. 

Türkiye etkilenecek! 

Rusya’nın vermiş olduğu bu yeni karar en çok Türkiye’yi etkiliyor olacak. Reuters isimli kaynağın LSEG verilerine dayandırarak yaptığı hesaplamalarda Türkiye ve Türk şirketleri, indirimli Rus petrolüyle 2023 yılında 2 milyar dolar tasarruf etmişti. Hatta öyle ki Ankara, batının yaptırımlarına rağmen daha fazla Rusya’dan alım yapmak için harekete bile geçmişti. 

LSEG verileri Türkiye’nin Kasım 2023’te Rusya’dan günlük 400 bin varil petrol aldığını kaydederken, bu miktar tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak öne çıkmıştı. 

Yine yapılan hesaplamalara göre Türkiye, bu yıl Rus dizel petrolün tonu için cari başına 25-150 dolar daha az öderken, ham petrolde 5-20 dolar indirim yapılıyor. Ancak önümüzdeki 6 ay boyunca Rusya’dan petrol ihraç edilmeyeceğinden, Türkiye’nin petrol konusunda başka bir çözüm bulması gerekiyor.