Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Rusya'dan Bayraktar fabrikasına uyarı: 'Ukrayna'da askeri teçhizat üretilirse bu meşru hedefimiz olur!'

Rusya Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyesi Dmitriy Belik, Bayraktar fabrikasına saldırı tehdidinde bulundu.

Yayın Tarihi: 12.02.2024 17:43
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 17:43

Rusya'dan Bayraktar fabrikasına uyarı: 'Ukrayna'da askeri teçhizat üretilirse bu meşru hedefimiz olur!'

Bilindiği üzere Baykar Teknoloji CEO’su Haluk Bayraktar, Ukrayna Kiev yakınlarında insansız hava aracı (İHA) üretilecek olan fabrikanın inşasına başlandığını duyurmuştu. Bu duyurunun ardından Rusya’dan gelen açıklama, bir hayli dikkat çekti. 

Rusya Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyesi Dmitriy Belik, Ukrayna’da kurulacak olan Bayraktar fabrikasının silah üretmesi durumunda açık hedef haline geleceğini aktardı. Çeşitli açıklamalarda bulunan Belik, iki yıl önce Kiev’e tedariği sağlanan Bayraktarların sayısının önemine dikkat çekti. Bugün ise aktif olarak cephe hattında kullanıldığını görmediklerini kaydetti. 

Daha sonra ise Ukrayna topraklarında üretilecek olan herhangi bir askeri teçhizatı tehdit olarak algılayacaklarını vurgulayan Belik, sözlerine şöyle devam etti: 

“Ukrayna topraklarında herhangi bir askeri teçhizat üretimi bizim için meşru bir hedeftir. Üçüncüsü, bu fabrikanın ya da Bayraktarların üretiminin çatışmaların gidişatını ciddi bir şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum.” 

Türkleri durduramayız ancak karşı çıkma hakkımız var! 

Açıklamalarını sık sık “vurgulamak isterim” sözleriyle devam ettiren Belik, Türklerin bu tip tesisler inşa etmeye ve bundan kâr elde etmeye hakları olduğunu söyledi. Türkiye’nin kuracağı herhangi bir fabrikayı engelleyemeyeceklerini belirten Belik, yine de “karşı çıkabileceklerini” vurguladı. Daha sonra ise bu durumun Rusya-Türkiye ilişkilerini etkilemeyeceğini belirtti:

dimitry belik

"Aynı zamanda bu durum ilişkilerimizi etkilemeyecektir" ifadesini kullanan Belik, "Türkiye ile ilişkilerimiz çok yönlüdür ve Türk meslektaşlarımızla Suriye, Ortadoğu ve diğer tartışmalı konularda ortak bir zemin bulduk. Önemli olan insanların sözlerinden nasıl sorumlu olacaklarını bilmeleridir.” 

Baykar Ukrayna’da silah üretimine çoktan başladı! 

Baykar Teknoloji, Kiev yakınlarında 500 kişilik istihdam ile yürütülecek bir fabrikanın inşasına başladığını duyurdu. CEO Haluk Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, fabrikada TB2 ve TB3 isimli silahlı insansız hava araçlarının üretiminin yapılacağı fabrika için adımların atıldığı aktarıldı:

"Fabrikamız inşa ediliyor... İnşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var ve ardından iç makine, ekipman ve organizasyon yapısına geçeceğiz. Ukrayna'daki fabrika büyük bir fabrika, yaklaşık 500 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz.” 

Öte yandan Bayraktar, yılda ortalama 120 adet İHA üretimi yapacaklarını da ekledi. Ayrıca hiçbir şeyin fabrika inşasını durduramayacağını da vurguladı.