DOLAR
42,7 -0,03%
EURO
50,3 -0,18%
ALTIN
5.930,67 -0,39%
BITCOIN
3.750.105,97 -2,28%

Rubio ile Meredov Washington'da Görüştü: ABD-Türkmenistan Ekonomik ve Bölgesel İşbirliğini Güçlendirme Taahhüdü

Marco Rubio ve Raşid Meredov Washington'da bir araya gelerek ekonomik-ticari işbirliğini, C5+1 çerçevesinde bölgesel entegrasyonu ve güvenliği güçlendirme taahhüdünü teyit etti.

Yayın Tarihi: 21.08.2025 10:00
Güncelleme Tarihi: 21.08.2025 10:00

Rubio ile Meredov Washington'da Görüştü: ABD-Türkmenistan Ekonomik ve Bölgesel İşbirliğini Güçlendirme Taahhüdü

Rubio ile Meredov Washington'da görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Washington'da yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kararlılıklarını yineledi.

Görüşmede öne çıkan hususlar

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, taraflar ekonomik ilişkilere odaklanmanın yanı sıra bölgesel entegrasyonun C5+1 formatındaki Orta Asya-ABD Dışişleri Bakanları Toplantısı aracılığıyla teşvik edilmesi konusunda mutabık kaldı. Görüşmede ayrıca bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi konusu üzerinde de ortak anlayış sağlandı.

11. yıllık ikili istişare

Aynı kaynaklar, Raşid Meredov'un ABD'nin Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı John Mark Pommersheim ile ABD ve Türkmenistan arasındaki yıllık ikili istişarelerin 11'incisini gerçekleştirdiğini bildirdi. Bu toplantıların ikili ve bölgesel işbirliğinin ilerletilmesine katkı sağladığı vurgulandı.

Tahliyeler için teşekkür ve Washington'un beklentisi

Açıklamada ayrıca Rubio'nun, İsrail-İran çatışması sırasında İran'dan tahliye edilen ABD vatandaşlarına sağlanan yardımlar nedeniyle Türkmenistan'a teşekkür ettiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Tommy Pigott ise Washington'un Türkmenistan'ı ABD ile ikili ve bölgesel güvenlik konularında işbirliğini artırmaya teşvik ettiğini ifade etti. Pigott'un açıklaması şöyle: 'ABD, Türkmenistan ile ortak zorlukların üstesinden gelmek ve gelecek yıl ikili ilişkilerde yeni başarıları kutlamak için işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyor.'

Taraflar arasındaki görüşmeler, ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ile bölgesel güvenlik ve entegrasyonun eş zamanlı ele alınması yaklaşımını yansıtarak, önümüzdeki dönemde somut işbirliği adımlarının atılabileceğine işaret ediyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı