Rubio, Afganistan'daki ABD'li tutuklular için Afgan liderlere para ödülü önerdi

Marco Rubio, Afganistan'daki ABD'li tutuklu sayısının bildirilenin üzerinde olduğunu belirterek, Afgan liderlere para ödülü konulmasını önerdi.

Yayın Tarihi: 26.01.2025 17:10
Güncelleme Tarihi: 26.01.2025 17:10

Rubio, Afganistan'daki ABD'li tutuklular için Afgan liderlere para ödülü önerdi

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Afganistan'da bildirilenlerden daha fazla sayıda ABD'li tutuklu bulunduğu yönünde duyum aldığını duyurdu. Rubio, "Afganistan geçici hükümeti üst düzey yöneticilerinin başına yüklü miktarda para ödülü koyulması" gerektiğini ifade etti.

Sosyal medya platformu X üzerinden açıklamalarda bulunan Rubio, "Afganistan'da, daha önce bildirilenden daha çok ABD'li tutuklu bulunduğunu duyduk." ifadesini kullanarak, bu konuda gerekli adımların atılabileceğini vurguladı.

Rubio, "Eğer bu doğruysa, (terör örgütü El Kaide'nin öldürülen lideri) Usame Bin Ladin için belirlenenden bile daha fazla para ödülü koymak zorunda kalacağız." şeklinde bir uyarıda bulundu.

Afganistan ile ABD arasında daha önce mahkum takası gerçekleştirilmişti. Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakanlığı, 21 Ocak'ta yaptığı açıklamada, tutuklu bulunan ABD vatandaşları karşılığında ABD'de tutuklu olan Han Muhammed adlı Afgan vatandaşının ülkesine döndüğünü ifade etti.

Açıklamada, Afganistan'dan salıverilen ABD vatandaşlarının bilgilerine dair detay verilmezken, Afgan vatandaşı Muhammed'in yaklaşık 20 yıl önce Nangerhar vilayetinde tutuklandığı belirtildi. Katar Dışişleri Bakanlığı, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Huleyfi aracılığıyla, "Katar'ın iyi niyetli girişimi sonucunda Afganistan'da tutuklu olan iki Amerikan vatandaşı serbest bırakıldı, karşılığında ise ABD'de tutuklu bulunan bir Afgan vatandaşı serbest bırakıldı." açıklamasında bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı