Rize'de geleneksel malzemeyle yenilikçi cilt bakımı
Rize'de aktar olarak faaliyet gösteren Mehmet Karali, bölgenin simgesi hamsiyi cilt bakımına dönüştürdü. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda başlattığı araştırma-geliştirme çalışmaları sonucu, damıtma yöntemiyle elde edilen içerikle bir hamsili krem ortaya çıkardı. Karali, ürünün test ve hazırlık aşamalarının sürdüğünü, ticari üretim için hazırlık yaptıklarını belirtiyor.
Ar-Ge süreci ve üretim tekniği:
Karali, ürünün ortaya çıkmasının yılları bulan bir çabanın sonucu olduğunu vurguluyor. Aktarın verdiği bilgiye göre Ar-Ge ve damıtma çalışmaları yaklaşık 4-5 yıl sürdü; kendisi ise aktar olarak işine yaklaşık 7-8 yıldır devam ediyor. Profesyonel destek alınarak geliştirilen kremde damıtma yöntemi temel ham madde elde etme tekniği olarak kullanıldı.
Ürünün formülasyonuna farklı yağların da eklendiğini söyleyen Karali, hamsinin yağ oranının sezonluk olduğunu ve şu an için yağ üretiminin sınırlı kaldığını belirtti: "2-3 kilodan ancak 20 gram yağ çıkar. Şimdilik kremini yaptık."
Ürünün kullanım alanı ve özellikleri:
Karali, geliştirdikleri kremi gece kullanımına uygun gördüklerini söylüyor: "Hamsili kremi akşamları, ince bir tabaka yatmadan önce cildimize sürersek, cilt bariyerini yeniler, düzenler, cildimizi temizler, cilde müthiş bir enerji katar." Ürünün temel iddiası cilt yenileme ve bariyer onarımına katkı sağlamak yönünde.
Aktar, kokunun gündüz kullanımda rahatsızlık verebileceğini de açıkça ifade ediyor: "Gündüz çıkmayalım tabii hamsi kokabiliriz." Bu nedenle ürünün akşam uygulanmasının önerildiğini belirtti.
Gelecek hedefleri ve ticari plan:
Karali, geliştirdikleri kremi dünya literatürüne kazandırma hedefinde olduğunu ve projenin arkasındaki amacın insanlara fayda sağlamak olduğunu ifade etti: "Niyetimiz insanlara, Ümmet-i Muhammed’e faydalı olmaktır." İlerleyen süreçte alabalık yağı kremi üretmeyi hedeflediklerini ve çalışmaların ticari boyuta taşınması için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
Rizeli aktar, yörede hamsiyle ilgili farklı ürün denemelerinden de söz ederek bölgenin üretim potansiyeline işaret etti. Karali, ürünün halen deneme aşamasında olduğunu, profesyonel destekle gerekli testlerin yapıldığını ve seri üretime geçmeden önce kalite çalışmaları tamamlanacağını belirtti.
Öne çıkan veriler: ürünün geliştirme süresi 4-5 yıl, aktarın sektördeki deneyimi 7-8 yıl ve hamsiden yağ elde etme oranınca 2-3 kg'tan yaklaşık 20 gram yağ çıktığı bilgisi haberin önemli teknik ayrıntılarını oluşturuyor.
RİZE'DE AKTARLIK YAPAN MEHMET KARALİ, VATANDAŞLARDAN GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA YÜRÜTTÜĞÜ AR-GE ÇALIŞMALARI NETİCESİNDE DAMITMA YÖNTEMİ KULLANARAK HAMSİLİ KREM ÜRETTİ