Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden kist hidatik uyarısı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı sırasında kesilen hayvanlara ait hastalıklı organ ve sakatatların halk sağlığını tehdit etmemesi için dikkat edilmesi gereken uygulamalar hakkında uyarıda bulundu. Açıklamada, özellikle kist hidatik hastalığı riski taşıyan organlara yönelik tedbirlerin önemine vurgu yapıldı.
Belediye yetkililerinin mesajı
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, bayramda ortaya çıkabilecek olumsuz görüntüler ve halk sağlığını tehlikeye atabilecek durumlara karşı vatandaşları bilgilendirdi. Açıklamada, Kurban Bayramı'nda kesim sırasında tespit edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi organların kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiği belirtildi.
Uygulanması gereken önlemler
Açıklamada, kistli organların hayvanlar tarafından tüketilmesiyle parazitin yayılacağı ve bunun insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturacağına dikkat çekildi. Bu nedenle hastalıklı organların açıkta bırakılmaması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, bu tür organların poşetlenerek çöp bidonlarına atılmasının doğru olmadığı; mümkünse imha edilmesi veya koku sızdırmayacak şekilde açılan derin bir çukura gömülerek üzerinin kireçle kapatılması gerektiği kaydedildi.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, KURBAN BAYRAMI'NDA KESİLEN HAYVANLARA AİT HASTALIKLI ORGAN VE SAKATATLARIN "KİST HİDATİK" HASTALIĞINA YOL AÇMAMASI İÇİN ÇÖPE ATILMAMASI, KEDİ VE KÖPEKLERE VERİLMEMESİ KONUSUNDA VATANDAŞLARI UYARDI.