Rize'de 8. Hamsi Festivali'nde ilgi çeken lezzetler: hamsili su böreği ve hamsili döner
Rize Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Hamsi Festivali, bu yıl sekizinci kez gerçekleştirildi. Festival öncesinde temizlenen hamsiler program saatlerinden önce mangallarda pişirildi ve pişirilen hamsiler daha sonra ekmeklerin arasına konularak vatandaşlara tahin helvası ile servis edildi.
Festivalde toplamda 2 ton temizlenmiş hamsi dağıtıldı. Hamsi almak için kuyruklara giren katılımcılar, hem güneşin hem de etkinlikteki eğlencenin tadını çıkardı.
Standlarda bölgeye özgü çeşitler ve öne çıkan lezzetler
Etkinlikte kurulan stantlarda işletmeler ve kurumlar, hamsiyle hazırladıkları farklı ürünleri sundu. Hemen her tezgahta bölgeye özgü 'hamsi koli' ve benzeri lezzetler yer alırken, en çok dikkat çeken ürünler hamsili su böreği ve hamsili döner oldu. Diğer ilgi gören ürünler arasında hamsili sezar salata, hamsili yaprak sarma ve hamsili gözleme de bulunuyordu.
Döner tezgahında hazırlanan döner hamsiler ziyaretçilerin fotoğraf karelerine yansırken, hamsili su böreği ve hamsili sarma katılımcıların damaklarında iz bıraktı. Festival, çocuklar için kurulan şişme oyun parkı ve yerel konserlerle devam etti.
Ustalar ve öğrencilerden görüşler
Döner ustası Mahmut Baş uygulama hakkında, "Hamsi zaten bölgemizin meşhur hamsisi. Izgarası, tavası hepsini yapıyorduk. Dönerini de yaptık. İnsanlarımız alışkın değil böyle şeylere ama bizde böyle bir görüntü yaptık. Güzel bir ürün çıktı ortaya. Görüntüsü ve tadı güzel. Herkesin hoşuna gidiyor" dedi.
Ekrem Orhon Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Nilda Dilay Dalkılıç, hamsili su böreğinin hazırlanışını anlatarak, "Hamsili su böreği, hamsili pazılı tava böreğimiz var. Hamsili su böreği yaparken ilk önce hamurumuzu açıyoruz. Hamsili iç harcımızı baharatlarımızla hazırlıyoruz. Ekliyoruz ve sonrasında kızartıyoruz" ifadelerini kullandı.
Okulun bir başka öğrencisi Ecrin Eylül Baş ise stantlar ve ürünler hakkında, "Tatlılarımız güzel, sarmalarımızı sevgi ile hazırladık, su böreğimiz var. Hepsini özenle yaptık. Hamsili su böreği çok fazla denenmiş bir şey değil. Biraz da kendi kafamızda ürettik. Ama güzel rağbet göreceğimizi umuyoruz. Görenler ilk şaşırıyorlar ama denedikleri zaman yüzlerindeki ifadeye bakınca hoşlarına gittiğini düşünüyoruz. Yeni ürün Rize için de güzel olacak" dedi.
Festivalde sunulan bu yenilikçi hamsi ürünleri, bölgenin mutfak kültürünü farklı sunumlarla tanıtma çabasının bir parçası olarak öne çıktı.
RİZE'DE 8. KEZ DÜZENLENEN HAMSİ FESTİVALİ'NDE HAMSİ İLE YAPILAN ÜRÜNLER ARASINDAN HAMSİLİ SU BÖREĞİ VE HAMSİLİ DÖNER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.