DOLAR
38,03 0,07%
EURO
42,98 -0,14%
ALTIN
4.076,46 -0,05%
BITCOIN
3.229.842,12 0,16%

Reklam Şirketi Sahibi A.T'den Kültür AŞ'ye 'Yasal Haraç' İddiası

Reklam şirketi sahibi A.T, İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Kültür AŞ'nin haraç talep ettiğini öne sürdü.

Yayın Tarihi: 05.04.2025 09:20
Güncelleme Tarihi: 05.04.2025 09:20

Reklam Şirketi Sahibi A.T'den Kültür AŞ'ye 'Yasal Haraç' İddiası

Reklam İzinleri Üzerinden Yolsuzluk İddiaları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasında tanık olarak ifade veren reklam şirketi sahibi A.T, 2019 öncesi dönemde izinlerin bedelsiz alındığını öne sürdü. A.T, İBB'nin Kentsel Tasarım Müdürlüğünden alınan reklam izinlerinin, 2019 yılından itibaren Kültür AŞ tarafından yüksek ücretler karşılığında talep edilmeye başlandığını söyledi.

İhalelerdeki Usulsüzlükler

A.T, Kültür AŞ'nin reklam alanlarını kiralamak için usulsüz yöntemler benimsediğini belirtti. İhalelerin kime verileceğinin önceden belirlendiğini ve şartnamelerin buna göre düzenlendiğini ifade eden A.T, "Eğer kendi belirledikleri firmalar dışında bir katılım olursa, şartnameye eklemeler yaparak o firmaları elemekteydiler" dedi. Örnek olarak, bir ihale kapsamında belirlenen 50 billboard işinin sadece 10'unun gerçekleştirildiğini, kalan 40'ın ücretinin ise aracı kişilerle paylaşıldığını öne sürdü.

Naylon Fatura İddiaları

A.T, yolsuzluk faaliyetlerinin en büyük kısmının kiralama ve organizasyon süreçlerinde yapıldığını ifade etti. A.T, yasal olmayan yöntemlerle oluşturulan organizasyonların başında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte bazı şirketlerin bulunduğunu belirtti. Özellikle 2019 sonrası dönemde Kültür AŞ’nin reklam izinleri üzerinden yüksek ücretler talep ettiğini ve bunun haraç olarak kaydedildiğini ifade etti.

Belirtilen Şirket ve Kişiler

A.T, naylon fatura kesen kişilerin ve şirketlerin isimlerini vererek, bu kişilerin elde ettikleri gelirlerle İmamoğlu'nun seçim çalışmalarını finanse ettiklerini iddia etti. "Kabil Taşçı gibi şahıslar, gayriresmi kazançlarıyla seçim dönemi boyunca çeşitli hizmetler sunmuşlardır" dedi.

Ek İfadeler ve Soruşturmanın Genişlemesi

Tanık A.T, savcılığa verdiği yeni ifadelerde, İBB'de çalışan zabıtaların izinsiz reklam panolarını kaldırarak yeni ihale zeminleri oluşturduğunu öne sürdü. Ayrıca, yayımlanan ifadelerde Gül İnşaat’ın Beylikdüzü Belediyesi ile ilişkilerinin ve o dönemde meydana gelen uyuşmazlıkların da yolsuzluk dosyası içerisinde yer aldığı belirtildi.

Bütün bu iddialar, yürütülen yolsuzluk soruşturmasının kapsamını genişleterek, İBB ve ilgili şirketlerdeki mali işlemlerin daha derinlemesine incelenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.