DOLAR
42,54 0%
EURO
49,61 0%
ALTIN
5.755,53 0%
BITCOIN
3.920.123,39 0%

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz'da 100,2 Seviyesine Geriledi

Temmuz ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 100,2'ye düştü. TCMB tarafından açıklanan verilere göre istihdam ve yatırım beklentileri arttı.

Yayın Tarihi: 25.07.2025 10:25
Güncelleme Tarihi: 25.07.2025 10:25

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz'da 100,2 Seviyesine Geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. Yapılan değerlendirmeye göre, Reel Kesim Güven Endeksi, temmuzda geçen aya göre 0,1 puan azalarak 100,2 seviyesine geriledi.

Endeks, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1844 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılmasıyla elde edilmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 0,5 puan artarak 98,9 oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi'ni oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek 3 ay içindeki üretim hacmi, toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat ve ihracat sipariş miktarındaki yükseliş beklentileri endeksi olumlu etkilerken; mevcut toplam sipariş miktarı, son 3 ay içindeki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler azalış yönünde etki etti.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, artış bildirenler lehine olan üretim hacmi seyri bir önceki aya göre zayıflarken, iç piyasa ve ihracat siparişi artışında azalış bildirenler lehine döndü. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu ve mamul mal stoklarının seviyesinin ise mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek 3 ay için üretim hacmi, ihracat ve iç piyasa siparişi artış beklentilerinin güçlendiği görüldü. Aynı zamanda, gelecek 12 ay toplamında sabit sermaye yatırımlarına ilişkin artış beklentileri de olumlu yönde gelişti.

ÜFE beklentisi ise %36,8 seviyesine düştü. Temmuz ayı anketine katılan firmaların %54,2'si üretim kısıtlayıcı faktör bulunmadığını bildirdi. %14,2’si ise talep yetersizliğinin en önemli kısıtlama faktörü olduğunu ifade etti. Bunu mali imkansızlık, iş gücü yetersizliği ve hammadde eksikliği izlemekte.

Bir önceki aya oranla sanayide genel gidişat hakkında daha kötümser olduğunu bildirenlerin oranında bir azalma gözlenmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı